Hírek

2006.04.02. 07:00

Indul az állásbörzeszezon

A tavaszi hónapokban több egyetemen és főiskolán rendeznek állásbörzét. Az ideális munka megtalálásához azonban nem elég csak részt venni ezeken.

Tóth Marcella

Országszerte számos rendezvényen kereshetnek az álláslehetőségek között az egyetemisták, főiskolások és azok is, akik már egy-két éve végeztek. Az állásbörzékről ugyan nem valószínű, hogy valaki munkaszerződéssel tér haza, de mégis fontos eredmények érhetők el. Az álláskeresők személyes kapcsolatokat építhetnek ki a cégekkel, megismerhetik a felvételi eljárás menetét, elindíthatják pályázataikat, és sok esetben konkrét állásajánlatokra is jelentkezhetnek. A börzékre nem csak a végzős hallgatókat várják, hanem az alsóbb éveseket is. Sok vállalat kínál ugyanis gyakornoki helyeket, vagy segítséget nyújt a diplomaírásban.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Az egyetemi börzéken nem csak végzősök és pályakezdők, de azok is találhatnak állásajánlatokat, akik már egy-két éve dolgoznak.
[/caption]Főleg a műszaki területen tevékenykedő vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy ösztöndíjas programot kínálnak a hallgatóknak. Az egy-két év szakmai tapasztalattal rendelkezők is találhatnak állást. A sikeres szerepléshez azonban nem árt már előre felkészülni. Fontos, hogy aki az állásbörzén akar munkát találni, már konkrét célokkal érkezzen, tudja, hogy mely cégek standját akarja meglátogatni. A kiállító cégekben jó benyomást kelthetnek azok a jelentkezők, akik ismerik a tevékenységi körüket. A szervezők azt ajánlják, hogy a látogatók önéletrajzzal érkezzenek a börzére. Még jobb, ha ebből kétfélét készítenek a pályázók. Egy általános változatot, amelyet bárhová beadhatnak, egy másikat pedig annak a cégnek az igényei szerint, amelynek állásaira pályáznak.

A börzék szervezői azt tanácsolják, a látogatók öltözzenek egy kicsit elegánsabban a rendezvényre. Ez ugyan nem követelmény, de a legtöbb cégre kedvezőbb hatást gyakorolhat az, aki rendezett ruhában érkezik. A leadott önéletrajzok feldolgozása legalább két-három hetet vesz igénybe, ezért legkorábban ennyi idő után várhatják a pályázók a cégek jelentkezését. De azok se keseredjenek el, akiket nem hívnak fel ennyi idő elteltével sem, mert sok cég csak az adatbázisát bővíti ezeken a börzéken. Előfordulhat, hogy több hónap múlva veszik elő az adatokat és keresik meg a pályázókat.

A Kecskeméti Főiskola állásbörzéjén idén 24 stand lesz – mondta el lapunknak Szabó Antal, a Karrier Iroda vezetője. A kiállítók nagy része műszaki területen tevékenykedő cég, amely elsősorban gépészeket keres. Az informatikusok és a műszaki menedzserek is találhatnak munkaajánlatokat. A kiállításon részt vevő cégek nagy része jelezte, hogy konkrét állásajánlatokkal érkeznek a börzére. A kiállítók között megtalálhatók lesznek a személyzeti tanácsadó cégek is, illetve a látogatók megtalálhatják az európai álláshelyeket kínáló Eures-iroda képviselőit is.

A Debreceni Egyetem börzéjén a tavalyihoz hasonlóan 25 körüli cég képviselteti magát – mondta el érdeklődésünkre Hamvas László, a rendezvény szervezője. Itt főleg gyógyszerészeti cégek képviseltetik magukat, akik orvoslátógatókat keresnek. Az érdeklődők részt vehetnek próbainterjún és önismereti teszten is. Miskolcon 52 kiállító céget várnak a szervezők, de ez a szám még bővülhet – közölte Herpai Gábor, a Diák Iroda vezetője. A kiállítók között megtalálhatók gépipari, informatikai, pénzügyi és autógyártó, valamint tanácsadó cégek. A börze látogatói részt vehetnek grafológiai vizsgálaton is.

A fővárosban, a Műszaki Egyetem állásbörzéjén elsősorban a műszaki és gazdasági végzettségűeket keresik a kiállító cégek – mondta Hajdú Csongor, a Karrier Iroda vezetője. De a tudományos vagy bölcsészdiplomával rendelkezők is találhatnak ajánlatot. Az idén 181 stand lesz a börzén, és további 30 cég hirdet állást a rendezvényen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!