Hírek

2006.04.20. 00:00

A politika magán kezdje a spórolást

Évente százmilliárdos spórolást remél a közigazgatási reformtól az SZDSZ elnöke.

Gyükeri Mercédesz

– A választások első fordulója előtt nyolcszázalékos eredményt jelölt meg célként. Mennyire elégedett az elért 6,5 százalékkal?
– Biztos voltam a parlamentbe jutásban, a nyolcat azért említettem, mert ha azt mondom, átlépjük a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, akik bizonytalanok voltak a bejutással kapcsolatban, másra voksolnak, hogy ne vesszen el
a szavazatuk. A 6,5 százalékot sikeres szereplésnek tekintem.

– Milyen létszámú frakcióval számol a párt?
– Sok mindennek a függvénye, valahol 19 és 25 között lesz.

– Hány egyéni képviselő bejutására számítanak?
– Hétre – heten állnak még versenyben.

– Előállhat megint a négy évvel ezelőtti helyzet, amikor a Fidesz erősített a második fordulóban? Mennyire lehet még mozgósítani a szavazóikat?
– Más a helyzet, hiszen a Fidesz ezt a mozgósítást most megcsinálta az első forduló előtt. Másfelől a koalíciós pártok négy éve nem mozgósítottak, most pedig már kedden reggel megindult az országjárás.

– A második forduló előtt együtt kampányol a két koalíciós párt, sőt, nem is párt-, hanem koalíciós kampányról beszélnek. Mégis felmerül, ha
az MSZP abszolút többséget ér el, az SZDSZ ki is maradhat
a következő kormányból.
– Ennek túl nagy valószínűsége nincs, egyébként stabil demokráciában aki abszolút többséget szerez, az egyedül kormányoz.

– Ebben az esetben milyen szerepet vállal fel az önök pártja?
– Egy kevéssé valószínű dologról már eddig is túl sokat beszéltünk.

– A koalíció győzelme esetén tiszta lappal indulnak, vagy az eddigi munka folytatása a cél? A kormánypártok között eddig sem volt mindig felhőtlen a viszony, s Gyurcsány Ferenc többször hangoztatta: az eddig az SZDSZ kezében levő oktatási tárcát MSZP-s kormánytag kezébe adná.
– Minden személyi kérdés felvetését nagyon korainak tartom, hiszen először olyan választási eredményre van szükség, aztán arra, hogy koalíciós helyzet alakuljon ki, aztán tárgyalni kell a kormányprogramról, közösen elfogadni – ebben egyébként az SZDSZ az oktatást illetően azt fogja képviselni, hogy a reformokat folytatni kell –, aztán meg kell állapodni egy kormányzati struktúráról, elosztani a tárcákat.

– Nem is Magyar Bálint személye érdekes most, hanem az, vannak-e tárcák, témák, amelyeket az SZDSZ szívesen vállalna fel a kormányban.
– Szeretnénk új pályára állítani az egészségügyet, a közigazgatást átalakítani, egy az adófizetők pénzét jobban kímélő és jobban működő rendszert szeretnénk felépíteni. Szeretnénk, ha az adórendszert átalakítanánk, hogy versenyképesek legyünk az átalakuló országokkal. Ez az egykulcsos adórendszer bevezetését jelenti. Szeretnénk a szociálpolitikát is átalakítani úgy, hogy a rászorulók kapják a támogatásokat, akár még többet is.

– Ezek az állam számára közép- vagy hosszú távon megtérülő reformok. Ugyanakkor azzal mindenki egyetért, hogy a takarékoskodást nem lehet halogatni, az államháztartási hiány visszaszorítása sürgős.
– Ennek a gondolkodásnak a négyéves kormányzati ciklus egészét kell jellemeznie, ez azt jelenti, hogy már az indulásnál is határozott lépéseket kell tenni ebbe az irányba, és utána négy éven keresztül következetesen folytatni.

– Melyek a határozott lépések?
– Ha a politika azt akarja, hogy olcsóbb legyen az igazgatás, legjobb, ha saját magán kezdi. Ezért a kisebb parlamentről szóló tárgyalásokat fel kell eleveníteni. Benyújtottunk javaslatot az önkormányzati képviselők számának felére csökkentésére, ezt el kell fogadni, hogy eszerint válasszunk 2006-ban önkormányzatokat. 10–12 minisztériumból álló kormányra van szükség, és meg kell nézni, minden háttérintézményre szükség van-e.

– Mennyire valódi spórolás ez?
– A parlament esetében a megegyezés jöhet létre, ami az önkormányzatokat illeti, ez 13–14 ezerrel kevesebb képviselőt jelent, s értelemszerűen csökken az őket kiszolgáló apparátus is. Az önkormányzatok esetében nálunk szerepel a kistérségek és a társulások megerősítése, 2010-től pedig a választott régióra történő áttérés. Ha következetes és sikeres az átalakítás a közigazgatás egészét tekintve, évente százmilliárd forintot meghaladó öszszeg takarítható meg, ez a ciklus egészében elérheti a 4–600 milliárdot. Pluszköltséggel ez annyiban jár, hogy az elbocsátottak végkielégítését ki kell fizetni.

– Szeptemberig be kell nyújtani Brüsszel felé a konvergenciaprogram korrekcióját, vagyis mindenképpen azonnali takarékoskodási intézkedésekre van szükség.
– Ne kenjük az euróra, de az igaz, hogy azonnali intézkedésekre van szükség. Egy olyan osztogatásra, amilyen a 2002-es választások után volt, nem lehet számítani, nincs rá fedezet.

– Elképzelhető, hogy a reformok érdekében beáldozzák az önkormányzati választásokat?
– Hiteles politika hitelesíti a kormánypártokat, ezért ha valaki hitelesen politizál, nem veszít pozíciót.

– A budapesti főpolgármesteri cím is megőrizhető?
– Korai a kérdés, mert Demszky Gábornak nyilatkoznia kell, vállalja-e az újabb indulást. Én szeretném, és úgy látom, esélyes.

az SZDSZ elnöke. Gyükeri Mercédesz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!