Hírek

2006.04.07. 13:27

A passzív dohányzás is diabéteszhez vezethet

Növeli a cukorbetegség kialakulását a cigarettafüst, állítja egy tanulmány. Amerikai kutatók 15 éven át 4572 embert vizsgáltak, és kiderült, hogy a dohányosok is felelősek a diabétesz kialakulásában.

BAMA

A British Medical Journalban közzétett tanulmány kitér arra is, hogy alig kisebb a kockázat a cukorbetegségre dohányosok és passzív dohányosok esetében is. A vizsgálat szerint a füst káros anyagai rossz irányba befolyásolják a hasnyálmirigyet, amely a szervezet vércukorszintjét szabályozza. A kutatók – élükön Thomas Houston professzorral – alanyaikat dohányosokra, volt dohányosokra, passzív dohányosokra és olyanokra osztották, akik soha nem gyújtottak rá. Ez után azt vizsgálták mely csoport alanyai között milyen arányban fejlődött ki a cukorbetegség.

Azt tapasztalták, hogy a legnagyobb veszélyben a dohányosok voltak, körükben 22 százalékkal emelkedett a betegség kialakulásának kockázata. De ez a szám a passzív dohányosoknál sem volt sokkal alacsonyabb: 17 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!