Hírek

2006.04.23. 22:32

A koalíció nyerte a választásokat

Az MSZP 185, a Fidesz-KDNP 165, az SZDSZ 18, az MDF 11, a Somogyért Egyesület 1 mandátumot szerez az új parlamentben, a koalíció közös jelöltjei pedig 6 helyet szereznek meg a szavazatok 98,07 százalékos feldolgozottsága alapján.

BAMA

Az Országos Választási Bizottság honlapján közzétett becslés szerint tehát a kormánykoalíció 209 helyet szerezhet meg a 386 képviselői székből. Ez éppen annyi, mint amennyi 1998-ban a Fidesz vezette koalíció többsége volt.

Orbán: azok nyertek, akik összefogtak

Telefonon gratulált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Gyurcsány Ferencnek, az MSZP miniszterelnökének és Hiller István szocialista pártelnöknek a választási győzelemhez. Nem sokkal később beszédében megköszönte a szavazóknak a támogatást, akik - véleménye szerint - nyitott szemmel jártak az országban és ezért döntöttek a Fidesz mellett.

Orbán Viktor szerint senkinek nem eshet bántódása azért, mert a Fideszre szavazott, és pártja meg fogja védeni szavazóit. A pártelnök elmondta, hogy ezen a választáson azok tudtak nyerni, akik összefogtak, és segítették egymást. A Fidesz nem került rosszabb helyzetbe, mint négy éve, mert akkor is 164 mandátumos frakciót alakíthatott és most is így lesz. Többen szavaztak a pártra , mint négy éve, tehát a pártért nem kell könnyezni. Amiért mégis el lehet morzsolni egy könnycseppet a szemünkban, az a haza - fogalmazott a pártelnök. Orbán Viktor mindenki vár május 1-re a Budai Várba a Fidesz nagygyűlésére, ahol a további teendőkről ejt majd szót.

Gyurcsány: "győztünk"

Győztünk, de a győztesnek az a fontos felelőssége, hogy ezzel a győzelemmel egész Magyarország nyerjen - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök vasárnap este az MSZP székháza előtt, a Köztársaság  téren. A miniszterelnök, aki a székház előtti területet és az ott felállított sátrat zsúfolásig megtöltő szimpatizánsok előtt beszélt, úgy fogalmazott, olyan Magyarországot akar, ahol mindenki egyaránt  büszke lehet, tartozzon bár a piros, a narancssárga, a kék vagy a zöld oldalhoz. Hozzátette: van valami azonban, ami ezeknél a színeknél  fontosabb, a piros-fehér-zöld.

A miniszterelnök kiemelte, amit nyertünk, az nem elsősorban  hatalom, amit nyertünk, az felelősség és feladat.   "Felelősség,  amiért tízmillió magyar nevében és   tizenötmillió magyar érdekében  kell, hogy szolgáljunk, és e szerint fogunk kormányozni" -  hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, az igazságosság és a felemelkedés országát kell  megteremteni, ahol mindenkinek, bárhol is születik és él, egyenlő  esélye van a boldogulásra. Gyurcsány Ferenc köszönetet mondott a baloldalnak és a  liberálisoknak, hogy nem hagyták cserben, és - ahogy fogalmazott - a sokmillió jóakaratú magyar embernek. Hangsúlyozta, a vitáknál  fontosabb a közös felelősség. "Hiszek Magyarországban, hiszek a kézfogás erejében, hiszek az  összekapaszkodás elkerülhetetlen törvényszerűségében. (...) Hiszek a  magyar emberekben." - mondta Gyurcsány Ferenc, majd beszéde végén  arra kérte hallgatóságát, közösen énekeljék el a Himnuszt.

Kuncze: az SZDSZ nyert, a koalíció győzött

Az SZDSZ nyert, a koalíció pedig győzött ezen a választáson - mondta a  liberális párt elnöke sajtótájékoztatón vasárnap este. "A Szabad Demokraták Szövetsége készen áll a koalíciós tárgyalások megkezdésére, amelyre a jövő héten sor fog kerülni" -  közölte Kuncze Gábor. Orbán Viktor nyilatkozatára reagálva közölte: azt üzeni  mindenkinek, hogy nincs kit megvédeni, ugyanis nem fenyeget senkit  senki.

Két út közül lehet választani, az egyik, hogy mindent elkövetni  az ország végzetes kettéosztása érdekében, "én ezt az utat nem  javaslom, és el is utasítom, amit ezzel kapcsolatban Orbán Viktor  mondott". A másik lehetséges út az, amikor tiszteljük egymás  véleményét, tiszteljük azt, aki konzervatív, aki szocialista és aki  liberális véleményt fogalmaz meg - mondta. Hozzátette: ezek az  eltérő filozófiák versengtek egymással ezen a választáson, azonban a  választásnak vége van. "Most ismét 10 millió állampolgárrá válunk,  akiknek az életről ugyan különböző a véleménye, ugyanakkor azonban  van egy közös bennük: azt szeretnék, ha Magyarország békés, nyugodt  és gyorsan fejlődő ország lenne" - jelentette ki.

Dávid: nagy átrendeződések lesznek a jobboldalon

Nem fognak csalódni azok, akik az MDF-re szavaztak - jelentette ki Dávid Ibolya vasárnap este Budapesten. Az MDF elnöke a parlamenti választás  második fordulójának előzetes eredményei ismeretében úgy vélekedett,  hogy a választások után nagy átrendeződések lesznek a magyar  jobboldalon, és szükség lesz a célok és módszerek újragondolására. Az MDF-nek komoly tervei vannak, minél nagyobb részt akar vállalni a jobboldalból és a politikai felelősségből - mondta. Hozzátette: a pártépítés kapcsán tágra nyitják kapuikat, és várják a fiatalokat is.

Dávid Ibolya arra hívta fel a választásokon nyertes pártokat,  hogy kellő mértéktartással, kellő szerénységgel viseljék győzelmüket. Az MDF elnöke a választásokon alulmaradt jobboldalnak méltóságot kívánt az elkövetkező napokban, hetekben a vereség elviseléséhez. A Fidesz évekkel ezelőtt veszítette el a választást,  amikor önző hatalmi centrumot épített, amikor meghirdette a jobboldali egypártrendszert - mondta Dávid Ibolya. Dávid Ibolya úgy vélekedett, a hazai és nemzetközi közvélemény  már jó ideje érzékeli, hogy "útvesztőbe tévedt" a magyar jobboldal, amely nem élhet meg a "hiteltelen ígérgetésekből". Hozzátette: nem kizárt, hogy földindulásszerű változások lesznek a jobboldalon. Az MDF elnöke azt mondta: az MDF nem haszonélvezője az elkerülhetetlen jobboldali változásoknak, hanem az elindítója. Azokat az értékeket, amelyeket a párt képvisel, a magyar  választópolgárok fontosnak tartják; ezt megmutatta a mostani szavazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!