Hírek

2006.04.21. 11:13

A Fidesz iránytű nélküli párt

Dávid Ibolya MDF-elnök büszke arra, hogy sok jelöltjük nem lépett vissza. Az MDF a második forduló után kész tárgyalni a nagy pártokkal, de csak a programok alapján.

BAMA

- Jutott idő az ünneplésre, vagy húsvét alatt is a lelket tartották egymásban vissza nem lépő képviselő-jelöltjeivel?

- Erőt merítettünk a Húsvétból, hiszen egyik legfontosabb ünnepünk. Sajnálom, hogy sokan a vallásos emberek hitét is megpróbálták, megpróbálják politikai céljaikra kihasználni, mi nem ezt tesszük. Ünnepeltünk, templomban voltunk, majd szeretteinkkel töltöttük az ünnepet. Ami pedig a képvisel jelöltjeinket illeti, büszke vagyok azokra, akik tartják magukat elveikhez, hűségesek maradnak magukhoz, a közösséghez.

- A kampány azt bizonyítja, hogy a politikusok miatt is abnormális országban élünk. Milyen a politika, a közélet és főleg az átlagember számára a normális Magyarország?

- Olyan ország, ahol felnőttnek tekintik az embereket, nem akarnak helyettük gondolkozni és cselekedni – megjegyzem úgysem megy. A normális Magyarországon a teljesítmény számít és nem a politikai kapcsolatok. Józan vitákban, érvelve intézzük dolgainkat nem pedig erőből és eleve ellenségként kezelve azokat, akik nem pont azt gondolják, amit mi. Úgy gondolom, egy normális országban a politika – még kampány idején sem – merészkedik az emberek magánszférájába, mert ha ezt hagyjuk, innen nincs megállás. Ha hagyjuk, hogy egyesek szabadon turkáljanak a zsebünkben, a szerverünkben, a pártunkban, a családunkban, akkor a legrosszabb hagyományokat hagyjuk újraéledni. Ne hagyjuk.

- Az 1998-2002. közötti kormányzás idején elviselhetőbbnek tartotta a Fidesz politizálást és Orbán Viktort, mint napjainkban?

- Nagyot változott a Fidesz – újra. 1998 táján még hihetőnek látszott, hogy radikális balliberális eszméit maga mögött hagyva egy konzervatív utat választ. Kiderült, hogy ez nem így van. Egy inkább balra tartó, de még inkább iránytű nélküli populista képződmény vált belőlük, akik a céljukért, s ez nem más, mint a hatalom, bármire, bármilyen irányban hajlandók. Ha kell ígérnek, ha úgy gondolják helyesnek, fenyegetnek. Ha nem velünk és a mi hazánkban történne mindez, még érdekes politikai jelenségnek is tartanám, de így csak azt remélem, hogy az MDF megerősödésével ismét helyükre kerülnek a dolgok, hiszen az ún. polgári, konzervatív értékek valós parlamenti képviseletét az MDF látja el.

- Ön szerint drámai a költségvetés hiánya és az államadósság mértéke? Összeomlik Gyurcsányék alatt a magyar gazdaság?

- Igen, drámai. És épp ezért tartom katasztrófának, hogy a két nagy párt egy olyan ígéretlicitbe hajtotta bele egymást, ahol még ha jól emlékszem azt is megígérte valamelyik, hogy a benzin is ingyen lesz annak, aki autóval jár dolgozni. A hiányt nem lehet csökkenteni újabb hiány teremtésével. A helyzet ráadásul veszélyezteti az uniós források fogadását is, hiszen ha nincs elég az önrészre, nem tudjuk lehívni a különböző támogatásokat és pályázatokat. Azt mondanám, e pillanatban az összeomlás határán mozog a gazdaság, s az új kormány legelső lépései között komoly megszorításokkal fogunk találkozni. Kár, hogy erről a kampányban sem az MSZP sem a Fidesz nem volt hajlandó őszintén beszélni.

- Az egészségügyön javarészt az ésszerű tőkebevonás és a szolgáltatások egy részének privatizációja segíthet?

- Azt gondolom igen. Mi 1990 óta következetesen valljuk, hogy az egészségügynek is több lábon kell állnia. Nem hiszünk a teljes privatizációban, mert az szegény- és gazdagellátást fog eredményezni. De hiszünk abban, hogy bizonyos szolgáltatásokkal jobban járunk magánkézben.

- Ön szerint a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány csak látszatintézkedéseket tett a korrupció megfékezésére?

- Semmit sem ért Keller László üvegzsebes munkája? Semmit. A korrupciót egyik nagy párt sem akarja komolyan felszámolni. Csak egy példára hadd emlékeztessek. Ki mennyit költött a kampányra, s vajon miből? A törvény megszabja, mennyit lehet. A pártfinanszírozásra vonatkozó törvénymódosításunkat hiába adtuk be, a nagyok megakadályozták. A pártok finanszírozásának mai rendszere a korrupció melegágya. Az MDF a parlamentben a korrupció felszámolásának az élharcosa lesz, mert ez teszi tönkre a tisztességes vállalkozók lehetőségeit, a társadalom erkölcsi állapotát. Nem fogjuk hagyni. Olasz működő minta alapján küzdeni fogunk egy tiszta kezek hivatal felállításért.

- Egyértelműen ellenzéki szerepre készül a következő négy évre? Ha győzne a Fidesz, leülne Orbán Viktorral tárgyalni?

- Ellenzéki szerepre készül az MDF. Kőbe véstük, hogy nem segítjük hatalomba sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet. Ha a választók döntése úgy kívánja, hogy az MDF tárgyaljon, tárgyalni fogunk, kizárólag a programról. Ezt a Fidesz vezetője múlt héten visszautasította, mert ő nem elvekben, értékekben, programokban, csak személyekben gondolkodik. Arról azonban még korai beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!