Hírek

2006.02.17. 00:00

Két választás: a pénz vagy a Hamasz

Az amerikai képviselőház befagyasztotta azokat a pénzügyi segélyeket, amelyeket a Palesztin Hatóságnak nyújtottak volna. A kongresszus 418 igen és 1 nem szavazattal fogadta el az erről szóló határozatot. A magyarázat szerint, amíg a Hamasz le nem mond Izrael elpusztításáról, addig egyetlen dollárt sem utalnak Palesztinának.

F. K.

Több kongresszusi képviselő azt is szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-en keresztül nyújtott segélyeket is fagyassza be. „Az amerikaiak azt a demokratikus folyamatot kérdőjelezik meg ezzel, amelyet ők maguk szorgalmaztak éjt nappallá téve” – reagálta erre Musír al-Maszri, a Hamasz szóvivője.

A pénzek elmaradása súlyosan érinti a Palesztin Hatóságot, különösen most, amikor Izrael oldaláról is komoly gazdasági nyomás nehezedik az új kormányzatra. Az izraeli hadsereg rádiója szerint teljes importtilalmat fontolgat a zsidó állam minden palesztin árura, beszüntetnék az áramszolgáltatást a palesztin területek részére, valamint megtiltanák a munkavállalók beutazását Izraelbe. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a kapcsolatok megszakításával fenyegette meg a palesztinokat, amennyiben a Hamasz soraiból választanának parlamenti elnököt vagy kormányfőt. Utóbbi esetében éppen ez történt: csütörtökön a párt listavezetőjét, Iszmail Haníjét választotta a Hamasz miniszterelnök-jelöltjévé.

Korábban a The New York Timesban jelentek meg kiszivárgott amerikai tervek, amelyek szerint a Hamasz vezette palesztin kormányt minden pénzügyi és diplomáciai forrásától el kell vágni. Emiatt a palesztin lakosság életszínvonala a gazdasági válság következtében néhány hónap alatt olyan mértékben leromlana, hogy a kiírandó választásokon a Fatah lehetne befutó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!