Hírek

2006.02.13. 00:00

Elúszhat a lakás, ha nem fizetünk

Ha valaki nem tudja fizetni a lakáshitele részleteit, akkor legjobb, ha felveszi a kapcsolatot a bankjával, és együtt próbálnak megoldást találni. Nem mindegy, hogy ebben a nehéz helyzetben milyen az ügyfél hozzáállása.

Tóth Marcella

Eddig mintegy ötezer lakáshitel jutott el a végrehajtásig, tájékoztatták lapunkat az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalban. Ezeknek a kölcsönöknek az értéke eléri a 15 milliárd forintot. Az ritka, hogy egy lakást tartozás miatt kényszerárvereznek, ez ugyanis nem érdeke sem a banknak, sem az ügyfélnek – mondta el érdeklődésünkre Tölgyes László, a BG Magyarország Lízing Zrt. vezérigazgatója. Ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, de együttműködik, akkor a bank is próbál valamilyen megoldást találni. Ha azonban az illető bujkál, akkor a pénzintézet is máshogy áll az ügyhöz. Amennyiben  valaki nem tudja fizetni a lakáshitelét, akkor először felszólító levelet kap, majd fizetési felszólítást – emelte ki Kovács Zsuzsa, a K&H Bank osztályvezetője. A bank munkatársai felveszik a kapcsolatot az ügyféllel, és mindkét fél számára megfelelő megoldást keresnek. Lehetőség van a hitel átütemezésére, a törlesztés ideiglenes felfüggesztésére is.

Végső esetben persze a pénzintézetek felmondják a szerződést. Ekkor az összes tartozás, a tőke és a kamat is azonnali követeléssé válik, azaz ki kell fizetni a teljes összeget. A bank ilyenkor külön per nélkül közvetlen végrehajtási eljárásban kezdeményezi a nem fizető ügyfél kilakoltatását. Ez után következik a kényszerárverés. Az utolsó pillanatban általában sikerül az adósnak összeszednie a tartozását, így megtarthatja az ingatlant. Ha azonban mégis elárverezik a lakást, abból az adós kifizeti a banknak a tartozását, a különbözetet pedig megkapja. Az ügyfél azonban maga is kezdeményezheti a lakás eladását, ezzel ő is és a pénzintézet is jobban jár. Az árveréseken ugyanis 35-40 százalékkal a piaci ár alatt értékesítik a lakásokat. Ha a tulaj tud vevőt találni az ingatlanra, akkor a vételárból ki tudja fizetni a bankot, a tartozáson felüli összeg ez esetben is őt illeti.

A K&H Banknál például a szerződésbe is belefoglalják, hogy az ügyfél 90 napig maga próbálhatja értékesíteni az ingatlant. Egyébként a jelzáloghiteles ügyfeleik közül eddig kevesebb mint 1 százaléknak volt fizetési nehézsége. A Budapest Bank csak rövid ideje nyújt lakáshiteleket, így számszerűsíthető adatokkal egyelőre nem rendelkeznek arról, hogy hányan nem tudták fizetni a lakáshitelüket – tájékoztatott Tóth István, a pénzintézet pr-munkatársa. Az eddig folytatott gyakorlatuk alapján a nem fizető adósokkal, akiknek a száma igen csekély, sikerült végrehajtási eljáráson kívül megegyezniük.

Abban mindenki egyetért, hogy a legmegnyugtatóbb megoldás: ha az emberek nem vállalják túl magukat, függetlenül attól, hogy hitelről vagy lízingről van szó. Az lehet nyugodt, akinek 4-6 havi törlesztőrészlet öszszege mindig van a bankszámláján. Így akkor sem kerül igazán rossz helyzetbe, ha el kell adnia a lakást. Hiszen ebből a pénzből tud magának albérletet keresni, nem kerül azonnal az utcára. Később pedig a lakás eladásából származó pénzből esetleg tud egy kisebb ingatlant venni.

A lízingnél sem rosszabb a helyzet

Sokan félnek a lízingtől amiatt, hogy ha bajba kerülnek, akkor elveszítik otthonukat, mivel a lízingbe adó tulajdonában van az ingatlan. Szakértők szerint ettől nem kell félni, hiszen nemfizetés esetén hasonló az eljárás, mint a jelzáloghitelnél. A lízingbe vevő is, csakúgy mint bárki, aki hitelt vett fel, maga is kezdeményezheti a lakás eladását, ha nem tud törleszteni.

Ez esetben is, ha a vételárból rendezi a finanszírozó cég felé a tartozását, a fennmaradó összeg az övé marad. Ha ezt nem teszi meg az ügyfél, akkor az eljárás ugyanaz, mint a hitel esetén.

Elővásárlási jog az önkormányzatoknak

Az idei évtől a végrehajtás során az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot nem tesznek.

Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után tájékoztatja a vevőket az önkormányzat elővásárlási jogáról, amellyel az 30 napon belül élhet. Ha ezt nem teszi, úgy azé az ingatlan, aki a legtöbbet ajánlotta érte.

Ez esetben is, ha a vételárból rendezi a finanszírozó cég felé a tartozását, a fennmaradó összeg az övé marad. Ha ezt nem teszi meg az ügyfél, akkor az eljárás ugyanaz, mint a hitel esetén. Elővásárlási jog az önkormányzatoknak Az idei évtől a végrehajtás során az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot nem tesznek.

Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után tájékoztatja a vevőket az önkormányzat elővásárlási jogáról, amellyel az 30 napon belül élhet. Ha ezt nem teszi, úgy azé az ingatlan, aki a legtöbbet ajánlotta érte. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!