Hírek

2006.01.12. 18:15

Ürülék volt a lengyel tojáson

A múlt héten szennyezett, külföldi tálcás tojást találtak a hatóságok a Tesco áruházlánc egyes boltjaiban. Már decemberben is megbírságolták az áruházat ugyanezért a szállítmányért.

BAMA

Tavaly év végén 117 ezer forintnyi bírságot vetett ki a Tescóra a Békés Megyei Állategészségügyi- és Élelmiszerellenőrző Állomás lejárt minőségmegőrzési idejű lengyel tojások miatt. December 16-án Békés és Fejér megyében találtak az ellenőrzés során 28 napnál régebbi tálcás tojást, amelyen ráadásul olvashatatlan volt a magyar nyelvű leírás. A múlt héten a Baromfi Terméktanács tett bejelentést az állomásoknál, mivel az ország több pontján fekáliával szennyezett, emberi fogyasztásra alkalmatlan tojást találtak az áruházlánc polcain.

A decemberi lejárt, és a mostani szennyezett tojás egyaránt lengyel eredetű volt, ráadásul mindkét tétel ugyanattól a termelőtől származik - tudtuk meg dr. Tóth Gábor főállatorvostól, a Békés megyei állomás igazgatójától. Az áruházakban fellelt tálcás tojás a Baromfi Terméktanács szerint olyan rossz minőségű volt, mintha külön megsemmisítésre, vagy állateledelnek szánták volna.

Ismerve a Tesco központi áruelosztási gyakorlatát, azt kérték a hatóságoktól, hogy minden megyében ellenőrizzék a tojásokat - nyilatkozta lapunknak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. Ezen a hétfőn egy tojástermelő a békéscsabai Tescóban újabb adag szennyezett lengyel tojást talált, és egy tálcával bevitt a megyei állomáshoz. A Baromfi Terméktanács véleménye szerint ennél a tételnél ráadásul kitolták a minőségmegőrzési határidőt, ezt azonban dr. Tóth Gábor nem tudta megerősíteni. A békési igazgató kihangsúlyozta azt is, hogy amikor a probléma felmerült, vagyis hétfőn, akkor az áruház saját maga azonnal kivonta a forgalomból a több, mint 15 ezer darab tojást. Mivel ezt rögtön megtették, ezért feltehetően ebben a konkrét békéscsabai ügyben nem fognak bírságot kiszabni. Szarvason azonban nem vonta vissza az összes lengyel tojást az áruház, a hatóságok találtak a kifogásolt tételből a a boltban. Így itt mindenképp számíthat bírságra az áruház. Ezután az áruházlánc vezetése eldöntheti, mit tesz a tojásokkal. Lehetősége van arra, hogy állateledelben történő felhasználásra adja tovább, vagy megsemmisítse. Bármit is tesz, a békési állategészségügyi állomás végig felügyelni fogja a tétel sorsát, mivel zárolta azt - hangsúlyozta dr. Tóth Gábor.

Bár egyes megyékben még folyamatban van az ellenőrzés, ma már nagy valószínűséggel nincs szennyezett tétel az áruházakban - nyilatkozta lapunknak Bognár Lajos országos főállatorvos helyettes. Nem célunk, hogy háborúzzunk bármelyik üzletlánccal - hangsúlyozta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. Mindössze a magyar tojástermelők érdekében odafigyelünk a külföldi eredetű árura. Kijelentette: az a tény, hogy a mostani szennyezett tojás éppen lengyel volt, kapóra jött a magyar termelőknek.

Ma már nincs szennyezett lengyel tojás az áruházakban - nyomatékosította Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója. A cég mindig is magyar termelőktől vásárolt, ám karácsony előtt a hazai beszállítók nem tudták fedezni a megnövekedett igényeket, ezért nézett az áruház új partner után. A választott beszállítónak mindenképp uniósnak kellett lennie, ezért kötöttek szerződést a lengyelekkel. Termékük a legolcsóbb kategóriába esett, ám vásárlói panasz nem érkezett. A tétel kivonása után a vállalatvezetés kártérítési igénnyel fordult a lengyel céghez.

Botrány botrány hátán

Szinte minden hónapra jut egy botrány, melynek során emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert találnak a hatóságok a boltokban. Tavalyelőtt februárban a thaiföldi baromfihúsra rendelt el teljeskörű tilalmat az Európai Bizottság a madárinfluenza miatt. Még ebben az évben augusztusban aflatoxinnal szennyezett mérgező pirospaprikát árultak a boltokban, novemberben rovarirtót találtak az étolajban, szalmonellát spanyol tojásokon, állati ürüléket gyógyteákban. Tavaly februárban mérgezett marokkói paprikát akartak eladni a vevőknek, márciusban rákkeltő bébiételt. Szintén 2005 nyarán volt az utóbbi idők két legsúlyosabb botránya, amikor szalmonellával fertőzött disznósajtot, valamint a szalmonellás csirkehúst találtak a boltokban.

Braunmüller Lajos

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!