Hírek

2006.01.12. 13:58

Új román kisebbségi törvénytervezet készül?

Markó Béla, az RMDSZ elnöke kijelentette, azt „hallotta", hogy a Demokrata Párt saját kisebbségi törvényt készít, amelynek célja „bizonytalanságot és instabilitást" kelteni a kormánykoalícióban.

BAMA

Az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatón leszögezte, „a 2006-os évnek a politikai stabilitás évének kell lennie". Markó szerint az RMDSZ a politikai stabilitás egyik tényezője lesz a koalícióban, a kormányban és a parlamentben egyaránt. Ennek kapcsán hozzátette, azt „hallotta", hogy a DP-beli „kollégák" egy új kisebbségi tervezetet készítettek, amelynek „más célja nincs, minthogy bizonytalanságot és instabilitást keltsen a kormánykoalícióban". „Az RMDSZ nem kívánja felvenni ezt a kesztyűt, amely bizonytalanságot és instabilitást keltsen a kormánykoalícióban, de válasz nélkül sem hagyhatjuk azt, amit a DP-beli kollégák mondanak. Láthatjuk, hogy ők ehhez jobban értenek, és szerintük a kérdést az illetékes intézmények és az RMDSZ hozzájárulása nélkül kell megoldani" – mondta Markó.

Markó Béla szerint nincs híján „bizonyos fokú cinizmusnak" az a tény, hogy a DP-ben Valeriu Tabara, a Román Nemzeti Egységpárt egykori elnöke foglalkozik a kisebbségi törvénytervezettel. „Minden tiszteletem a kolléga úr iránt, de nem feledhetem, hogy valamikor az RNEP elnöke volt" – mondta Markó, aki szerint a helyzet olyan, mintha a farkas őrizné a juhokat. A szövetségi elnök leszögezte: az RMDSZ határozott válaszokat ad az ilyen próbálkozásokra, de nincs szándékában távozni a kormánykoalícióból. „A DP-nek el kell döntenie, ki a szövetségese és kivel kíván szövetségre lépni, az RMDSZ-szel vagy az NRP-vel. A demokratáknak egyértelművé kell tenniük általában a romániai társadalomra vonatkozó elképzeléseiket. Az etnikumközi kapcsolatok jövője tőlük függ – bizonyos politikusoktól, nem összességében a DP-től", fejtette ki Markó.

Emil Boc, a DP elnöke elmondta, a demokraták nem készítettek új kisebségi tervezetet, de jelentős módosítási javaslatokat dolgoztak ki a parlamentben levő jogszabálytervezet kapcsán. Boc elmondta, a DP módosítási indítványai főként a Nemzeti Kisebbségi Tanács vétójogának megszüntetésével, valamint a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsainak létrehozásával kapcsolatos előírások törlésével, az állampolgársági kritérium törlésével kapcsolatosak, valamint azzal, hogy bárki élvezhesse a diszkriminációmentes bánásmódhoz való jogot, illetve hogy a „jelentős számarány" a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek legalább 20 százalékos jelenlétét jelentse a településeken. (hargita népe)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!