Hírek

2006.01.13. 19:04

Ügynök volt a 12. játékos

„Galambos” fedőnéven írt jelentéseket a kommunista titkosszolgálatnak Szepesi György, a legendás rádióriporter – állítja Paul Lendvai.

Éber Sándor – Szakács Árpád

Az állambiztonsági szaklevéltártól kikért anyagok alapján több tévés és rádiós újságíróról is azt állítja az Ausztriában élő Paul Lendvai, hogy a kommunista titkosszolgálat ügynökei voltak.

Buzánszky Jenő:

„Nem hiszem, hogy a most kipattant ügy befolyásolni fogja évtizedekre visszamenő barátságunkat.”

Lendvai elsőként a legendás rádióriportert, Szepesi Györgyöt nevezi, meg az Élet és Irodalomban, aki a dokumentumok szerint „Galambos” fedőnéven dolgozott. Az Europäische Rundschau főszerkesztője azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a rendelkezésére bocsátott információkat, mert „felháborítja, hogy legkedvesebb kollégáiról, barátairól kellett megtudnia, hogy a háta mögött nemcsak az ő, hanem a szülei befeketítésén dolgoztak”. Lendvai szerint a rádióriporterként tevékenykedő Szepesi Györgyöt 1950-ben szervezték be, és arról jelentett, hogy ő milyen álneveken publikált, és milyen magyar kollégákkal találkozott Bécsben. 

A Paul Lendvai, azaz Lendvai Pál által jegyzett cikkben az ötvenes évek második felében Ausztriába emigráló rádiós azt állítja, hogy a megnevezett ügynökök önkéntesen vállalták a besúgói munkát, amiből előnyöket akartak szerezni maguknak Lendvai említést tesz a Magyar Rádió egyik jegyzetírójáról, Spánn Gáborról, aki szerinte nyugati tévéstábok mellé rendelt gyártásvezetőként írt jelentéseket a forgatásokról.

Heltai (Hopp) András:

„Az ügyben csak egyszer szeretnék megnyilvánulni.”

Ugyancsak megemlíti Lóránt László Endre nevét, aki az MTI egykori bécsi tudósítója volt. Ezeken kívül „Lehel” fedőnéven Földényi Ervin rádiós szerkesztő, „Budai I” fedőnéven pedig Bencsik Imre író, dramaturg is írt jelentéseket. Kitér Heltai András újságíró nevére is,a ki a dokumentumok szerint „Herczeg” fedőnéven dolgozott a kommunista titkosszolgálatnak. Ő most Heltai–Hopp András néven dolgozik és a Pester Lloyd német nyelvű budapesti hetilap főszerkesztő helyettese.

A reggel.hu megkeresésére Heltai elismerte, hogy őt említi Paul Lendvai, de bővebben nem akarta kommentálni az esetet. „Az ügyben csak egyszer szeretnék megnyilvánulni, ezt meg is teszem ma reggel a  köztelevízió adásában” – tette hozzá a főszerkesztő helyettes.

Grosics Gyula:

Az Aranycsapat játékosai között is volt egy besúgó, de a válogatott körül tevékenykedők között is dolgoztak ügynökök.

„Szepesi Gyuri az Aranycsapat tizenkettedik játékosa volt, meglepett az a hír, mely szerint ügynökként tevékenykedett volna – nyilatkozta lapunknak Buzánszky Jenő, a legendás nemzeti tizenegy jobbhátvédje. – „Addig azonban nem nyilatkozom részletesen az ügyről, amíg nem jutok több információ birtokába” – jelentette ki a 48-szoros válogatott játékos. Buzánszky egyébként a napokban találkozott az egykori népszerű riporterrel, majd későbbi MLSZ elnökkel. Együtt látogatták meg az Aranycsapat még életben lévő, de betegeskedő játékosait, Puskás Ferencet és Grosics Gyulát.

„Nem hiszem, hogy a most kipattant ügy befolyásolni fogja évtizedekre visszamenő barátságunkat” – mondta Buzánszky, aki aktív játékosként nem gyanította, hogy Szepesi esetleg jelentéseket írt volna a csapatról. „Mindenki tudott rólunk mindent, nyílt titok volt, hogy mit csináltunk” – emlékezett vissza. Korábban Grosics Gyula nyilatkozott úgy, hogy az Aranycsapat játékosai között is volt egy besúgó, de a válogatott körül tevékenykedők között is dolgoztak ügynökök.

Buzánszky erre úgy reagált, hogy a játékosok zöme már nem él, s nem akarja a halottak emlékét besározni.

Szepesi Györgyöt a reggel.hu többször is kereste telefonon, de nem tudtuk elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!