Hírek

2006.01.04. 07:00

Szüleink egymásra hagynák vagyonukat

Olvasónk szülei egymásra hagynák vagyonukat. Gyermekeik közös nyilatkozattal lemondtak a köteles részről. Mennyi lesz az örökösödési illeték? De nemcsak erre kell gondolni.

BAMA

A kedves olvasó szülei mindenképpen alkossák meg végrendeletüket – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Menjenek el ügyvédhez vagy közjegyzőhöz, ahol csináljanak két testamentumot. Az egyikben az asszony, a másikban a férfi nyilvánítsa ki végakaratát. Vagyis jelöljék meg egymást örökösnek. Az aktushoz hívják el magukkal gyermekeiket, akik szintén az ügyvéd vagy a közjegyző előtt tegyenek nyilatkozatot. Mégpedig írásbelit arról, hogy teljes körűen lemondanak örökségükről. Külön kiköthetik, hogy a köteles részre sem tartanak igényt, de a teljes körű lemondás ezt magába foglalja. Azt viszont külön kell hangsúlyozniuk, hogy a lemondás az ő leszármazóikra, tehát a házaspár unokáira is vonatkozik.

A jogász határozott tanácsa, hogy a család mindenképpen ragaszkodjon az ügyvédhez vagy a közjegyzőhöz. Ez a későbbi viták, félreértések miatt lehet fontos. A másik megoldás, ha a házaspár öröklési szerződést köt egymással. Ez is jogi szakember előtt történjék, a gyermekek jelenlétében. Az egyik szülő halála esetén a másiknak az örökhagyó tulajdona, tehát a közös javak ötven százaléka után kell öröklési illetéket fizetnie. Ha lakás célú vagyonról van szó, az illeték mértéke az ingatlan értékétől függ. Tizennyolc millió forintig 2,5 százalék, 18 és 35 millió között 6 százalék, 35 millió forint fölött 11 százalék az illetékadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!