Hírek

2006.01.03. 18:55

Mentőautó ingatlaneladásból

Egyszerre kell javítani a lakosság egészségi állapotán és megreformálni az ellátás rendszerét – mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott kedden. Ennek első lépéseként az elöregedett altató- és lélegeztetőgépeket cserélik le.

Bánky Bea

„Olyan egészségügyet akarunk, amely egységes társadalombiztosítás által finanszírozott, igazságos és méltányos, de nem korlát nélküli hozzáférést biztosít, és az egyre színesedő szolgáltatási rendszerben helyet nyújt mindenféle civil, önkormányzati és magánkezdeményezésnek, ahol a privatizáció nem szitokszó” – mondta Kökény Mihály. A népegészségügyi kormánymegbízott hozzátette: a törvényi tiltás hiánya ellenére eddig sem történt meg az egészségügy kiárusítása. Kökény Mihály közölte: a 2007-2013 között a Nemzeti Fejlesztési Terv révén további uniós forrásokhoz juthat majd az egészségügy.

A tavalyi év legfontosabb egészségügyi intézkedései közül kiemelte a sürgősségi ellátás fejlesztését, és a nemzeti rákellenes programot, amelynek eredménye, hogy jobb ellátást kapnak a daganatos betegek. Elmondta, a szívbetegség, illetve az asztma ellen is lehetett volna átfogó programot készíteni, de úgy gondolták, a rákos megbetegedések területén nemzetközi viszonylatban olyan rossz statisztikákat produkált az ország, hogy itt volt a legsürgetőbb a beavatkozás. Két nagy diagnosztikai centrum társadalombiztosítási finanszírozása valósul meg ebben az évben, így évente 3000 beteg veheti majd igénybe a korszerű PET CT képalkotó eljárást térítésmentesen. Veszprémben pedig elkezdődik az onkológiai centrum építése – tette hozzá.

Idén a kórházak altató- és lélegeztetőgép-parkjának felújítására, cseréjére koncentrálnak, mivel a meglévő műszerek már elöregedtek. Ezeket a drága berendezéseket tartós bérlettel, hosszú távú szerződésekkel kívánják beszerezni. A 2006-os változások között említette, hogy létrejönnek az úgynevezett egyéni járulékszámlák. A költségvetésben több mint 300 milliárd forint jut a nyugdíjasok, munkanélküliek, kiskorúak, eltartottak egészségügyi járulékának fedezetére. Kökény Mihály kiemelte: a 2006-os év az első olyan esztendő, amikor alig emelkedtek, éppenséggel csökkentek, vagy változatlanok maradtak a gyógyszerárak; a gyártókkal kötött megállapodások eredményeképpen kiszámíthatóvá vált a gyógyszerpiac.

Ingatlaneladásokból fedeznék az egészségügyi intézmények felújítását, a mentőautók beszerzését. Ezenkívül az önkormányzatok 25 milliárd forintos hitelprogramból a tulajdonukban lévő egészségügyi létesítmények infrastruktúra-fejlesztését oldhatják meg. Ezenkívül megkezdődhet tizenhárom kórház felújítása (például Nyíregyházán és Nagykállón), amelyet címzett támogatásból fedeznének – vette lajstromba a népegészségügyi kormánymegbízott az idei év egészségügyi beruházásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!