Hírek

2006.01.03. 08:24

Megszűnnek a detoxikáló állomások

Egyeztetések folynak a detoxikáló állomások megszüntetéséről az Egészségügyi Minisztériumban – értesült lapunk. A kórházba vitt mérgezetteket, akik szesztől, gyógyszertől, drogtól és ezek kombinációitól lettek rosszul, 2006-tól valószínűleg már nem a kijózanítókban fogják ellátni, hanem a sürgősségi betegellátási osztályokon.

Izing Antal

„Tegyük fel, rámtalálnak az utcán részegen – mondta lapunknak Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki húsz éve ivott utoljára alkoholt. – Mivel egy mérgezettnek sürgős ellátásra van szüksége, az új rend szerint nagyon helyesen a sürgősségi betegellátási osztályra visznek majd, ahol reggel nyolckor felébredek, és kiderül, hogy a másnaposságon kívül semmi bajom nincs. Így aztán hazaballagok. Ha viszont a józanódás után kiderülne rólam, hogy le akarok szokni, de egyedül nem tudok, vagy azt állítom, hogy hangokat hallok és üldöznek is, akkor lép be a pszichiátria a gyógyulásom érdekében, és ez sorrend valóban így lenne ésszerű” – vélte a toxikológus.

Funk Sándor addiktológus főorvos szerint is szükség van a változásra, mert a jelenlegi ellátás korszerűtlen, még akkor is, ha megpróbálják biztonságosan működtetni. A főorvos elmondta, nincs CT-berendezés a detoxikálókban, pedig majdnem minden részeg fejsérülést szenved, s a szövődmények miatt nagy a kockázat.

A Nyírő Gyula Kórházban idén újévkor huszonöt részeget detoxikáltak, amely hétköznapi esetszám négy-ötszöröse. Egy csöndes hétköznapon a Péterffy Sándor utcai kórházban 24 mérgezettet látnak el. Idén újévkor ez a szám negyvenkettőre emelkedett. A drogtól mérgezettek száma 1992-ben 50-70, 2006-ban az esetek száma 1400 körül volt a Péterffy utcában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!