Hírek

2006.01.24. 00:00

Kinek milyen árfolyam a jó?

Tóth M.

A kormány törvényben rögzítené az euró 2010-es bevezetésének  feltételeit. Az errÕl szóló javaslatot a parlament elé terjesztette a pénzügyminiszter. Amennyiben ezt még a választások elÕtt elfogadná a január 30-án kezdÕdÕ OrszággyÛlés, akkor a törvény május 1-jén léphetne életbe. A javaslat többek között rögzíti az államháztartási hiány csökkentésének ütemét a bruttó hazai termék (GDP) arányában. E szerint az idei évben 4,7, jövÕre 3,3, 2008-ban pedig 1,9 százalék lesz az államháztartási hiány a GDP arányában.
A lakosságot az euró bevezetésének idÕpontján túl az is érinti, hogy mi lesz az az árfolyam, amelyen a forintot átváltják euróra. Forián Szabó Gergely, a CA-IB AlapkezelÕ Rt. vezetÕ elemzÕje elmondta: az eurózónához való csatlakozás elÕtt fél-egy évvel határozzák meg ezt az árfolyamot az akkori piaci viszonyoknak megfelelÕen.
A forintalapú hitellel rendelkezÕk akkor járnak jól, ha az átváltási árfolyam gyenge lesz. Nyilvánvaló, hogy ha például 280 forint lesz egy euró, akkor mondjuk egy 10 millió forintos kölcsön euróban kevesebb lesz, mintha 250 forint lenne az árfolyam. Akik hosszú távra, 15–20 éves futamidÕre devizahitelt vettek fel, akkor járnak jól, ha az átváltási árfolyamnál erÕs lesz a forint. A tÕketartozásukat ugyanis euróban tartják számon, ezért ha gyenge a forint, akkor megemelkedik a forintban fizetett havi törlesztÕrészletük.
Akik forintban tartják a megtakarított pénzüket, azok abban reménykedjenek, hogy az átváltásnál erÕs lesz a forint. Így
a forintban félretett összeg több eurót ér majd.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!