Hírek

2006.01.14. 00:00

Kesernyés lesz a cukorreform

Az uniós cukorreform következményeként a hazai répa-vetésterület két évig valószínűleg nem változik, attól kezdve azonban csökken, a borúlátó forgatókönyv szerint akár negyedével.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A gyökeres reformmal nem járnak jól a termelők. Négy év alatt harmadával csökken a cukor ára.
[/caption]A cukorrendtartás jó ideje a kritikák kereszttüzében áll, mert nem csak a világpiacon okoz torzulásokat, de a fogyasztók pénztárcáját sem kíméli. A magas cukorárak miatt a cukorfeldolgozó iparágak és a fogyasztói szervezetek folyamatosan tiltakoztak, mert az ágazat túlságosan merev, és ezáltal túl sok korlátot állít a farmerek és az ipar elé, ami a versenyképességet korlátozza.
A szó szerint gyökeres reform tehát nem várathatott sokáig magára. Az EU agrárminiszterei a korábban javasolt 39 százalék helyett 36 százalékos, négy év alatt megvalósítandó cukorár-csökkenésről döntöttek a múlt év végén. (A hazai ágazati szereplők 25 százalékos mérsékléssel lettek volna elégedettek.)
A gazdálkodók kompenzációként az eredetileg javasolt 60 százalék helyett a felvásárlásiár-különbözet 64,2 százalékát kapják meg 2013-ig. Ez a támogatás az árcsökkenés ütemével együtt nő, s a negyedik év végére eléri a hektáronként 630 eurót, mintegy 160 ezer forintot.
Kelemen István, a Cukorrépa-termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint a reformdöntések hatásaként a hazai répatermelés két évig a mostanihoz hasonló méretekben zajlik majd – 50-55 ezer hektáron –, a harmadik évtől azonban a vetésterület csökkenésére lehet számítani. Ezt attól is függ, hogy bezárnak-e további gyárakat a ma működő öt közül.
Az is elképzelhető, hogy lesz gyár, amely cukor helyett bioetanol-előállításra áll át. Borúlátó forgatókönyv szerint azonban 40 ezer hektárra is visszaeshet a hazai répatermelés.
A cukorágazat egyedülálló védettsége csökkenni fog, ám biztosat még senki sem tud. Az agrárminiszterek tanácskozásán csak a politikai döntés született meg – állítja a Mátra Cukor Rt. igazgatója. Pokol Balázs szerint azonban a jelenlegi helyzet nem is tartható fenn, hiszen Európában cukorból folyamatos a túltermelés. Évente mintegy 20 millió tonna cukrot állítanak elő az unióban, s ehhez jön az import, amellyel a szegényebb országokat igyekszik segíteni a közösség. Ugyanakkor az unió cukorfogyasztása 16 millió tonna. A támogatott cukorkivitelt pedig éppen most igyekszik leszorítani a Világkereskedelmi Szervezet (WTO). Az agrárminiszterek megállapodása nyomán az intervenciós cukorárat felváltja egy referenciaár. Ez a tonnánkénti 632 euróról négy év alatt 404,5-re mérséklődik. Ráadásul a gyártóknak bevételük egy részét –12 tonnánként 63-173 eurót – át kell utalniuk egy a termelőket segítő alapba. Ebből mind a répatermeléssel felhagyó, mind az azt tovább folytató gazdák részesülnének.
Pokol Balázs úgy látja: a változások a Mátra Cukor Rt. egyik gyárát – így a szerencsit és a szolnokit – sem veszélyeztetik. Az új rendszer ugyanis
a hatékonyságból kiindulva az önkéntes termeléscsökkentésen alapul. A magyar cukorgyárak hatékonyságban pedig az uniós összehasonlításban is megállják a helyüket.

Felelősségteljes döntés született

A cukorágazatban 40 éve nem történt jelentősebb átalakítás. Változtatásra van szükség, ha biztosítani akarjuk, hogy a cukortermelésnek jövője legyen Európában, és mind az európai, mind a harmadik országokbeli cukortermelők hosszú távra tervezhessenek. Nincs más lehetőség, mint a gyökeres reform – indokolta a mélyreható döntések szükségességét Mariann Fischer Boel.

Az unió agrárbiztosa hozzátette: ha most változtatunk, saját elképzeléseink szerint tehetjük, és lesz pénzünk a gondok orvoslására. Ha nem cselekszünk, a világpiac olyan reformot erőltet ránk, amelybe kevés beleszólásunk van, és amely a leginkább versenyképes termelőket érinti leghátrányosabban.

Az unió agrárbiztosa hozzátette: ha most változtatunk, saját elképzeléseink szerint tehetjük, és lesz pénzünk a gondok orvoslására. Ha nem cselekszünk, a világpiac olyan reformot erőltet ránk, amelybe kevés beleszólásunk van, és amely a leginkább versenyképes termelőket érinti leghátrányosabban. A gyökeres reformmal nem járnak jól a termelők. Négy év alatt harmadával csökken a cukor ára. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!