Hírek

2006.01.12. 00:00

Ismét emelték díjaikat a bankok

A hagyományoknak megfelelően idén év elején is emelték díjaikat a hazai bankok. Pedig jóval nyereségesebbek, mint nyugat-európai társaik.

Braunmüller Lajos

Több magyarországi pénzintézet is emelte szolgáltatásainak költségeit az elmúlt napokban. Az OTP-nél házon belül a korábbi 110–1200 forint helyett minimum 160, maximum 1600 forintba kerül egy átutalás. Ugyanezért, ha bankon kívülre utalunk, akkor 220-5200 forint helyett ma már 280-6000 forintot kérnek. Drágultak a szolgáltatások az MKB Banknál is. Az elektronikus átutalásért a korábbi 120 helyett ma 135 forintot kell fizetni, papíralapon ugyanez 250 helyett 275 forintba kerül. Persze nemcsak ez a két bank emelte a tarifákat, több pénzintézet már év közben megtette ezt.

A hazai átlagos banki kamatrés a betéti kamatok és a hitelkamatok között (körülbelül 4 százalék) mintegy két és félszerese a nyugati bankokénak. Ennek oka elsősorban az, hogy a lakossági ügyletek terén nincs igazi verseny a magyar piacon – vélekedett Bod Péter Ákos, a Corvinus egyetem tanára, volt ipari és kereskedelmi miniszter. Így a bankok olyan szolgáltatásokért is díjat számolnak fel, amelyekért nyugati társaik már régóta nem kérnek pénzt.

A magyar pénzintézetek jövedelmezőségi mutatóit tovább javítja, hogy az államilag támogatott lakáshitelek jelentősen növelték a keresletet. Ráadásul az emberek az utóbbi években láthatóan könnyebb szívvel vállalják a hitelfelvételt. A 2004-es évhez képest tavaly 15 százalékkal több adósságot vállalt a lakosság. A magyarok jelentős részének a nyugatiakkal szemben soha nem volt hitele, most mintha ezt szeretnék gyorsan behozni – vélekedett Bod Péter ákos. A „0 forintért elviheti” típusú áruhitelek lélektanilag rendkívül csábítóak. A probléma az, hogy a magyar bankoknál a fogyasztók jóval drágábban jutnak hitelhez, ennek ellenére túl gyors ütemben veszik fel.

A külföldi bankok egyébként a privatizáció során nagy összegeket fektettek a magyarországi piacszerzésbe, és ezt most szeretnék visszakapni. S eredményeik egyre jobbak. A tavalyi év első felében összesen 190,8 milliárd forintot könyvelhettek el a hazai bankok nyereségként. Ez a 2004-es első félévhez képest csaknem 27 százalékos növekedés. Az OTP Bankcsoport tavaly szeptember végéig 117,4 milliárd forint haszonra tett szert.

A magyar bankrendszer jövedelmezősége nem kiugróan magas a többi kelet-európai országhoz viszonyítva – nyilatkozta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. A hazai bankok megközelítőleg ugyanannyi nyereséget könyvelhetnek el maguknak, mint cseh vagy szlovák társaik, az új EU-tagok közül csak a lengyel pénzintézetek eredménye gyengébb. Hozzátette: az eurózónához való közeledésünkkel a magyar bankok árai is egyre lejjebb mennek majd.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy még ha egy magyar ügyintéző segítségét igénybe is vesszük, a szerződést németül kapjuk meg. Ha bármilyen problémánk adódik, németül tudunk csak reklamálni, és

az osztrák szabályozás figyelembevételével bírálják el panaszunkat. Így aztán a burgenlandi pénzintézetekkel szerződő magyarok gyakran kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, és amit nyernek a réven, azt elveszíthetik a vámon. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!