Hírek

2006.01.19. 16:36

Európába tart a sarkvidéki hideg

Oroszország megkezdte stratégiai fűtőanyag-tartalékainak felhasználását, hogy szembe tudjon szállni a rendkívüli hideghullámmal. A Gazprom 40 százalékkal növelte szállításait a belföldi fogyasztóknak, Szentpétervárra 60 ezer tonna fűtőolajat juttatnak.

Csák Elemér

Szergej Busujev, a Roszrezerv szóvivője közölte, hogy ennél nagyobb igényeket is ki tudnak elégíteni. A távhőszolgáltatás ilyen körülmények között létfontosságú, de a hálózat sok helyen túlterhelt és elavult. Lubereszk külvárosban nyolcezer ember maradt műszaki hiba miatt majdnem egy teljes napra fűtés nélkül. Tomszk, Csita és Omszk szibériai megyékből ugyancsak komoly energia-ellátási problémákat jelentettek.

Moszkvában és környékén az áramfogyasztás minden rekordot megdöntött, s az elektromos hálózat elérte a terhelhetőségi maximumot. Az energetikai központ előbb délután három és este kilenc között korlátozta az ellátást; csütörtöktől ez már reggel nyolctól tart. A korlátozás mértéke most még csak a csúcsfogyasztás 3 százalékát teszi ki. A harminc-harminhét fokos hideg Oroszország nagy részén nem számít rendkívülinek, még a fővárosban sem; a helyzetet az ronthatja, hogy a hét végén erős szél is várható. Egyelőre azonban - ha a távhő- és az áram-szolgáltatásban nem támad komoly zavar - a hatóságok nem készülnek rendkívüli intézkedések bevezetésére. Felhívták a lakosságot, hogy takarékoskodjon az árammal, s ha lehet, ne kapcsolják be csúcsidőben a mosógépet, a vasalót, a porszívót.

Moszkvában 1978 utolsó napján volt katasztrófaközeli a helyzet, amikor a hőmérők mínusz ötven körüli értéket mutattak éjszaka. Ekkor néhány alultervezett távhővezeték a fagytól felrobbant, és százezrek maradtak meleg nélkül. A lakosság szerencsésebb része villannyal vagy gázsütővel fűtött, sok gyerekes család azonban a metróalagútban vészelte át a legnehezebb órákat. Ilyen állapotok vannak jelenleg Kazahsztán két városában. Temirtauban, ahol mínusz harminc alá esett a levegő hőmérséklete, felrobbant egy hővezeték, és 15 lakótömb maradt meleg nélkül. Su városában „csak” mínusz 15 fok van, de 31 lakótelepi ház és több gyermekintézmény van fűtés illetve melegvíz nélkül.

Az orosz energetikusok arra számítanak, hogy februárig nem lesz felmelegedés. A sarkvidéki hideg ugyanakkor lehúzódhat Európa nyugati feléig, ami több országban nyilvánvalóan megnöveli az igényt az import földgáz és kőolaj iránt.

Nincs veszélyben a magyar ellátás

Az Oroszországból érkező gáz nyomása megfelel a szerződésben foglalt átlagos értéknek, de az ukrán határon átadott mennyiség továbbra is 20-25 százalékkal kevesebb a megszokottnál. Kántor Sándor, a MOL kommunikációs vezetője megerősítette: a csökkenés a magyarországi ellátást, különösen a lakosságét nem befolyásolja. A beregdaróci állomáson az átadott mennyiség az oroszországi, mínusz 40 fok körüli nagy hideg miatt csökkent - tette hozzá. A Gazprom cég elismerte, hogy nem tudják teljesíteni egyes európai ügyfeleik pótlólagos igényeit. Az érintett 34 nagyfogyasztó a Mol kérésére megkezdte az átállást az olajtüzelésre, amíg teljesen helyreáll a gázszállítás. Kóka János gazdasági miniszter találkozót kezdeményezett a Gazprom orosz cég vezetőjével és az orosz energiaügyi miniszterrel. Az ukrán energetikai miniszter ugyanakkor azt közölte, hogy a Gazprommal egyeztetve, a hideg miatt Kijev gázt vesz ki az Európába tartó vezetékből.

Rossz vicc Moszkvában

A moszkvaiak rossz viccnek tekintik, hogy - igaz, még a nagy hideg előtt - havas tájakat ábrázoló képeket helyeztek el a metrókocsikban, klasszikus költők téldicsérő verseinek kíséretében. Ugyancsak a helyzet fonákságai közé tartozik, hogy a moszkvai állatkert cáfolatot adott ki, amely szerint ártalmas dolog vodkával itatni a fagyoskodó elefántokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!