Hírek

2006.01.14. 14:29

Elbukta az Illyés Közalapítvány 40 milliós behajtási kísérletét

Másodfokon, így jogerősen is elvesztette a pert az Illyés Közalapítvány (IKA) a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal szemben az úgynevezett Vánky-ház ügyében.

BAMA

Így számolt be a Magyar Nemzet pénteki száma arról az ügyről, melyben csalással vádolták Szász Jenő udvarhelyi polgármestert.

Az Erdélyi Riport 2003/35-ös száma szerint a Szász elnökölte Székelyudvarhelyért Alapítvány (SZA) piaci áron felül vásárolt meg egy kétszobás házat civil központ céljára. Az IKA kuratóriuma 2004 februárjában úgy döntött, a Székelyudvarhelyért Alapítványnak vissza kell fizetnie a megkapott 39,85 millió forintot. Az indoklás: a SZA 2002 óta nem teljesítette pályázati célját.

A Nemzet mai állítására az Illyés Alapítvány közleménnyel válaszolt, mely szerint a napilap cikke "az olvasókat félrevezető információkon alapul". A közlemény arra hivatkozik, hogy az IKA keresetlevelét a SZA ellen előbb a Fővárosi Bíróság, majd az Ítélőtábla "joghatóság hiányában elutasította", így végül nem indult per.

Szász Jenő az újabb fordulatról így nyilatkozott a MN-nek: ezzel "a magyar igazságszolgáltatás is megerősítette, hogy politikai hadjárat elszenvedői voltak. Sajnáljuk, hogy egy jó hírű, nemes célú közalapítványt a budapesti és bukaresti kormányszereplők politikai eszközzé süllyesztettek". (transindex)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!