Hírek

2006.01.26. 16:56

Egy asztalnál a horvátokkal

Az energetikai együttműködés és a 2012-es, közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság: ezek a kérdések váltották ki a legnagyobb érdeklődést a közös budapesti magyar-horvát kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Tibay Gábor

A magyar kabinetnek rövid időn belül ez a harmadik együttes ülése a szomszédos országok vezető testületeivel: a Gyurcsány-kormány a román és az osztrák kabinettel is tartott hasonlóan jelentős értekezleteket. Ezzel a jelzővel ezúttal sem fukarkodott a magyar kormányfő; horvát partnere ugyancsak a két ország együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, különös tekintettel a horvát fél európai uniós és NATO-csatlakozásának terveire.

A Gyurcsány Ferenc magyar és Ivo Sanader horvát miniszterelnök vezette delegációk összesen kilenc kormányközi megállapodást és közös nyilatkozatot írtak alá. Többek között energetikai, a környezetvédelmi, oktatási, informatikai, egészségügyi és belügyi együttműködésről állapodtak meg a felek. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a két ország a horvát tengerparton cseppfolyós gáz fogadására és szállítására alkalmas terminált tervez, hogy enyhítse az orosz ellátástól való függést. A kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország jelenleg is másfél milliárd köbméter gázt szállít évente Horvátországnak, az együttműködést új gázvezeték építésével szeretnék erősíteni. Mint mondta, a kőolaj- és villamosenergia szállítást is közös fejlesztésekkel kívánják segíteni, előbbivel kapcsolatosan megkezdik a kőolaj stratégiai tárolására vonatkozó tervek kidolgozását. Ivo Sanader horvát kormányfő azt mondta: kiemelkedően fontos az alternatív gázszállítási rendszer kiépítése. Hozzátette, a magyar-horvát kezdeményezés a kelet-közép európai országokra is ki lehet kiterjeszteni.

A horvát miniszterelnök a 2012-re tervezett horvát-magyar rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságot a két ország szempontjából kiemelkedő fontosságúnak és példamutatónak minősítette. Gyurcsány Ferenc a rendezéshez kapcsolódó fejlesztések pozitív hozadékára hívta fel a figyelmet. Kifejtette: sikeres pályázat esetén az országban 160 kilométeres sebességű gyorsvasút, valamint az érintett városok mindegyikében repülőtér épül. A magyar-horvát határon hat új átkelő nyitásának lehetőségét vizsgálják. A kormányfő hozzátette: nem csak állami segítségre, de nemzeti összefogásra is szükség van a megvalósítás sikeréhez. A magyar miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a kormányülésen nem merült fel a Drávára tervezett horvát vízierőmű kérdése.

Tibay Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!