Hírek

2006.01.07. 07:00

Dolgozunk, de nem kapunk fizetést

Olvasónk harmincadmagával dolgozik egy cégnél. A munkavállalók már három hónapja nem kaptak fizetést. De nem mernek lépni, mert félnek, hogy akkor kirúgják őket.

BAMA

A körülmény okot ad a rendkívüli felmondásra – reagált az esetre Schneider Péter jogász. A munkáltatónak, a szakszervezetnek vagy az üzemi tanácsnak jelezni kell a körülményt. Utóbbi kettő segítségével követelni lehet a munkabért is, ami az elvégzett munkáért törvény szerint jár. Ezt a munkáltató és a munkavállaló közti munkaszerződés rögzíti.

Ha tehát a munkáltató nem fizet, fel lehet szólítani az üzemi tanács vagy a szakszervezet által, hogy tegye ezt meg. Amennyiben így sem hajlandó rá, a sértettek munkaügyi bírósághoz fordulhatnak. Nem kell tartaniuk tőle, hogy a per sokba kerül – nyugtat meg mindenkit a jogász. Ilyenkor ugyanis az eljárás a felperes számára díjmentes, illetve az alperest terhelik majd a költségek. A keresetet a fővárosi, illetve a területileg illetékes munkaügyi bírósághoz lehet benyújtani.

Más a helyzet, ha a munkavállalók feketén, azaz szerződés nélkül dolgoznak a cégnél. Ez sajnos nagy kiszolgáltatottságot jelent. A panasszal a munkaügyi főfelügyelőséghez fordulhatunk. Ők a bejelentésre ellenőrzik a munkáltatót, aki kemény büntetésre számíthat. Mindehhez azonban civil kurázsi kell. Mert sajnos előfordulhat, hogy a fenti lépések után a dolgozók valóban elveszítik munkájukat. Vagyis annak lehetőségét, hogy a cégnél legalább az esély megmaradjon: a vállalat előbb-utóbb, hosszú távon fizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!