Hírek

2006.01.04. 00:00

Bizonytalan a palesztin választás sorsa

Cs. E.

A kampány már folyik, de nem tudni bizonyosan, megtartják-e tíz év után a parlamenti választásokat Palesztinában. Mahmúd Abbász elnök kijelentette: ha Izrael nem engedélyezi az 1967-ben bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok részvételét, elhalasztja a voksolást. A kormányzó Fatah párt fő ellenfele, a radikális Hamász ezzel szemben azt állítja: Abbász azért szeretne haladékot, hogy több szavazatot tudhassan magáénak. Az izraeli tiltás egyébként a Hamász miatt várható: egy korábban megkötött egyezmény kizárja a palesztin parlamentből a terrort támogató szervezeteket, Tel-Aviv pedig ilyen mozgalomnak tekinti a közvéleményben egyre népszerűbb Hamászt.

Legutóbb 2005 januárjában, az elnökválasztáson postahivatalokban vagy Ciszjordániába utazva adhatta le szavazatait mintegy kétszázezer kelet-jeruzsálemi palesztin. Ők izraeli személyi igazolvánnyal rendelkeznek, részt vehetnek a jeruzsálemi önkormányzati választáson, de nincs képviseleti joguk az izraeli parlamentben. Abbász úgy nyilatkozott, hogy ezt a gyakorlatot most is el tudná fogadni, de tiltás esetén nem lesznek választások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!