Hírek

2006.01.07. 00:00

A honvédség ingatlaneladását firtatja a Fidesz

Sz. Sz.

A Fidesz arra figyelmezteti a honvédelmi minisztert, hogy ne értékesítsék áron alul a honvédség közel száz objektumát. Simicskó István, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke lapunknak kifejtette: a 38 üdülőből és csapatpihenőből hetet, a 41 helyőrségi klubból 12-t kíván megtartani a honvédelmi vezetés. Értékesítésre kerül a tervek szerint két repülőtér, a taszári és a szentkirályszabadjai. Eladásra kínálják fel a szombathelyi, a pécsi, a szabadszállási, a tapolcai, az aszódi és néhány budapesti laktanyát is. Simicskó arra kíváncsi, hogy a bevételekből mennyit szánnak a Honvédkórház befejezésére, lakásépítésekre, illetve a katonák béremelésére. Az ellenzéki politikus azt is firtatta: az értékesítések lebonyolításakor általában  miért a vevő értékbecslése az irányadó.
 Keleti György (MSZP), a honvédelmi bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az értékesítésre szánt ingatlanok őrzése, karbantartása jelentős kiadásokat jelentett. Az eladásukból befolyt összeg viszont teljes egészében a honvédség költségvetését gyarapítja majd, java részüket laktanyaberuházásokra, -fejlesztésekre fordítják. Simicskó szerint nem kapott konkrét válaszokat a felvetéseire, így kérdéseit továbbra is fenntartja. 
Nehezen tudja feltölteni  az előző kormányzati ciklusban kötött kanadai pilótaképzésről szóló szerződésben szereplő létszámkeretet a magyar légierő, ezért az ügyben tavaly vizsgálat indult – közölte  Juhász Ferenc. A honvédelmi miniszter szerint az évente 2-2,5 milliárd forintba kerülő oktatás – a szerződés 17 évre szól – négy ezrednyi vadászpilóta képzésére lenne elegendő. Ugyanakkor elismerte: ez összességében olcsóbb, mintha saját erőforrásból kellene megoldaniuk a pilóták képzését. „Ha Juhásznak nem jó a szerződés, akkor miért négy év után akarja felülvizsgálni azt” – kérdezte Simicskó. Hozzátette: 2002-ben nagyobb számú honvédségre kötöttek szerződést, nem lehetett előre tudni, hogy a létszám csökken.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!