Hírek

2005.12.16. 00:00

Robbanékony választások

Lilára festett ujjakkal tolongtak az irakiak a szavazóurnáknál. Még a szunniták többsége is leadta voksát.

Farkas Károly

Szórványos robbanások kísérték a nagy jelentőségűnek tartott tegnapi iraki választásokat, de a jelek szerint hatottak a rendkívüli biztonsági intézkedések, mert nagyon sok iraki adta le szavazatát. A különösen magas választási részvételt részben magyarázza, hogy a demokratikus intézményeket eddig bojkottáló szunniták is az urnákhoz járultak. Méghozzá olyan nagy számban, hogy az egyébként a lázadók fellegvárának tartott Falludzsában vagy Bakubában a délután folyamán pótlólagosan kellett szavazócédulákat rendelnie a hatóságoknak. Az eredetileg tervezett urnazárást pedig egy órával elhalasztották, hogy minél többen szavazhassanak.
Egyelőre nem ismeretes, mikor közölnek először eredményeket a csütörtökön lezajlott szavazásról, de szakértők szerint a szunniták legalább ötven mandátumot megszereznek majd, visszaszorítva ezzel a kurdokat és a síitákat a törvényhozásban.
A szavazók biztonságának érdekében a választásokat rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték. A kormány kétnapos munkaszünetet rendelt el, szerdától lezárták az ország összes határátkelőjét, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és tegnap magángépjárművekkel tilos volt közlekedni az utcákon.
Ennek ellenére is történt néhány merénylet. Csütörtök reggel, a szavazóhelyiségek megnyitásával egy időben is több robbanás rázta meg Bagdadot. Egy nagy detonáció a kormányzati negyedet, az amerikai nagykövetséget és az amerikai katonai parancsnokságot is magába foglaló, nagy erőkkel védett „Zöld zóna” közelében könnyebb sérüléseket okozott egy amerikai tengerészgyalogosnak és két iraki civilnek.
Országszerte is történt néhány robbantás. Az észak-iraki Moszulban, egy szavazóhelyiség és egy kórház között, az út mentén elhelyezett pokolgép megölt egy kórházi őrt. Egy másik szavazóhelyiség közelében akna csapódott be, de ott nem sebesült meg senki. Robbanás történt a fővárostól nyugatra fekvő Ramádiban is, s ismeretlenek egy aknát lőttek ki Tikritre, Szaddám Huszein szülővárosára is.

s azért is felelős vagyok, hogy rendbe tegyem azt, ami rossz volt” – jelentette ki Bush. Ugyanakkor megismételte: a világ jobb lett, amióta Szaddám Huszein nincs hatalmon. Az elnök szerint Irakban „erős demokrácia” van kialakulóban, ami jó hatással lesz a térség többi országára, így Szíriára is. Hozzátette:

az amerikai csapatoknak Irakban kell maradniuk mindaddig, amíg az irakiak nem képesek teljesen átvenni a biztonsági helyzet fölötti uralmat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!