Hírek

2005.12.14. 00:00

Összeütközés világszinten

Aligha okozott bárkinek meglepetést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) csúcstalálkozójának első napja: a tüntetéseken kívül csak a sikertelenség lehetősége tűnik kötelező elemnek.

Gyükeri Mercédesz

A kétévente rendezett miniszteri értekezletnek már-már megszokott díszlete a globalizációt ellenzők tiltakozása. S ahogy már legutóbb, Cancúnban is, a fő problémát Hongkongban is a mezőgazdasági termékek világpiacának szabályozása jelenti. Míg azonban a tüntetőknek az okozta tegnap a legnagyobb gondot, hogy mit írjanak a Pascal Lamy WTO-főtitkárnak vagy a 149 tagország valamelyikének szóló transzparensekre, illetve hogyan is jussanak el a hatnapos találkozónak helyt adó konferencia-központhoz, bent már azt próbálják kitalálni, mikor és milyen formában sikerül majd kompromisszumot találni. Arra ugyanis kevesen mernek fogadni, hogy megoldás születik a szervezet tagjait megosztó agrárpiac ügyében.

Az esetleges kudarcért az egyik legfőbb felelősnek tartott Európai Unió külkereskedelmi biztosa, Peter Mandelson mindenesetre már a találkozó előtt világossá tette: Brüsszel már mindent megtett, sőt, bizonyos esetekben túl is jutott saját tagországai tűréshatárán. Ezek után nem hajlandó továbbmenni az agrártermékekre kivetett vámok 46 százalékos csökkentésénél. A csökkentés tervezett szintje egyébként több ország, köztük Magyarország számára is a felső határ. (Igaz, a WTO-csúcson saját nevében már nem állhat ki hazánk, hiszen az Európai Unión belül a külkereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos döntések közösségi hatáskörbe tartoznak.)

Az EU elsősorban engedményeket szeretne kicsikarni bírálóitól. Így az Egyesült Államoktól azt várja, hogy az unióhoz hasonlóan kedvezőbb elbírálást – alacsonyabb vámtarifákat – alkalmazzon a legszegényebb országokból származó termékekkel szemben. Washington ezzel szemben a maga részéről öt év alatt 60 százalékos vámcsökkentést javasolt, egyben azt, hogy az évtized végére eltörli a saját termelőinek nyújtott exporttámogatás rendszerét. A fejlődő országok persze mindkét megoldással elégedetlenek. A világ legfejlettebb ipari országait és a gyors fejlődés útjára lépett úgynevezett küszöbországokat tömörítő G20, élén Brazíliával, pedig reményvesztett közleményt adott ki, amelyben arra kérte a vezető államokat, áprilisra már csökkentsék a vámtarifákat.

Lehet, hogy a tüntetők végül elégedetten távoznak. Legalábbis azt a tüntetésükön skandált jelszót, miszerint „A rossz egyezségnél jobb, ha nincs egyezség”, jó eséllyel – vagy jobb híján – megfogadják az értekezlet résztvevői is.

A vámtarifa-faragás csökkentheti a szegénységet

Évente 287 milliárd dollárral csökkentené az összes vám, állami és más támogatás megszüntetése a világ országainak jövedelmét – áll a Világbank hongkongi találkozó előtt közzétett jelentésében. Igaz, ennek több mint kétharmada, 201 milliárd a legfejlettebb országok kincstárát gazdagítaná, a fő nyertes viszont Vietnam, Dél-Korea, Thaiföld és Tajvan lenne. Ez a forgatókönyv természetesen nem valósulhat meg: a liberalizálás a Világbank szerint legfeljebb 96 milliárdot hozhat. Ez annál is elszomorítóbb, mert a szervezet két éve – a 2001-ben indult dohai tárgyalási forduló félidejében – még 800 milliárdra tette a világgazdaságra gyakorolt hatást.

A Világbank három változatot tart lehetségesnek, ezek is 0,25–0,3 százalékkal növelnék a tagországok bevételeit. A napi kevesebb mint egy dollárból élők száma ugyanakkor 2,5–6,3 millióval csökkenhetne a vámtarifák és szubvenciók lefaragásának hatására.

A Világbank három változatot tart lehetségesnek, ezek is 0,25–0,3 százalékkal növelnék a tagországok bevételeit. A napi kevesebb mint egy dollárból élők száma ugyanakkor 2,5–6,3 millióval csökkenhetne a vámtarifák és szubvenciók lefaragásának hatására. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!