Hírek

2005.12.02. 16:25

Megbuktatták Göncz Kingát a nyugdíjasok

A normatívák csökkentése miatt már másodszor tiltakozó nyugdíjasok a Parlament épülete előtt eljátszott rövid színdarabban megbuktatták a szociális minisztert. Kibékíthetetlen ellentét feszül a minisztérium és az érdekvédelmi szervezetek között.

Bánky Bea

„Tisztelt félrevezetett emberek” – kezdte beszédét Németh Sándor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének (SZESZE) elnöke délelőtt, a Parlament előtti Rákóczi-szobornál összegyűlt több száz nyugdíjas előtt. A megszólítással a szociális minisztérium – a tervezett tüntetés előtt egy nappal kiadott – közleményére utalt, amelyben a tárca felelőtlenségnek nevezi, hogy az egyesület „másodszor visz utcára félrevezetett, félinformációkkal manipulált embereket”.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Ellehetetlenülhetnek jövő év elejére az idősek ellátásával foglalkozó intézmények? - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az érdekképviseleti szervezet és a szakminisztérium között feszülő ellentétet a szociális intézményekben, idősotthonokban lakó emberek ellátása után járó normatívák csökkentése hívta elő. Bár a november 14-ére szervezett első tüntetés előtt három nappal a kormányszóvivő bejelentette, hogy javítottak a számadatokon, eredetileg az emelt szintű ellátást nyújtó otthonokban 42 százalékos, míg az átlagos gondozást végző intézmények esetében 8 százalékos normatíva-csökkenést tervezett a kormány. Az Országgyűlés most 5, illetve 20 százalékos elvonást határozott meg a bentlakást nyújtó intézmények többségénél. A 700 idősotthon ötvenezer férőhelye közül 3900 olyan van, amelyet súlyosan fogyatékos emberek vesznek igénybe; normatívájuk 36 ezer forinttal megemelkedik. A költségvetés keretszámait (azt, hogy egy-egy minisztérium mennyi pénzből gazdálkodhat jövőre) már elfogadták, így újabb engedményekre már nem számíthatnak a civilek.

„Attól tartok, megpecsételődött az idős és beteg emberek ellátásával foglalkozó intézmények sorsa” – kommentálta Németh Sándor a döntést. Elmondta, az elmúlt hetekben többször is egyeztettek a minisztériummal, de csak részeredményeket sikerült elérniük. Például azt, hogy az a nyugdíjas, aki idősotthonban lakik, de átmenetileg kórházi ápolásra szorul, a jelenlegi 20 százalék helyett ápolási díjának 40 százalékát kell befizetnie az intézmény kasszájába. Aki egyéb okból marad távol – például az ünnepeket vagy a nyári szünetet a családjával tölti – ennek 60 százalékát kell folyósítania. Ez kedvez az intézményeknek – a nyugdíjasok kárára.

„Ellehetetlenülhetnek jövő év elejére az idősek ellátásával foglalkozó intézmények” – vélte Pósfai Gábor, a SZESZE ügyvezető alelnöke, aki szerint január végére „egyes otthonok kénytelenek lesznek visszaadni működési engedélyüket, más intézmények drasztikus létszámleépítésre kényszerülhetnek a felhalmozódott számlák miatt. Szeretnénk, hogy a költségvetési törvénybe beépüljön, hogy a normatíváknak az infláció mértékével megegyezően kell emelkedniük, de legalábbis nem csökkenniük. Ha van bármilyen eszköz a kiadások csökkentésére – például adókedvezmény – arra is vevők vagyunk” – tette hozzá. A szervezet alelnöke szerint még azok az intézmények is megroppanhatnak egy ilyen mértékű elvonástól, amelyek milliós egyszeri térítési díjat kérnek az új beköltözőktől.

A minisztérium igazságosabb normatíva-elosztásra hivatkozik: mint írták, azoknak juttatnak többet, akik súlyos fogyatékosságban szenvednek és a legtöbb ápolást igénylik. Az ilyen betegeket ellátó intézmények „normatívája jócskán megemelkedett, 769 ezerről 805 ezerre” – áll a szakminisztérium közleményében. „Az átlagos gondozást végző otthonok 730 ezer forintos normatívája ugyan valóban kevesebb a tavalyinál, ám ezt ellensúlyozza az öt százalékkal csökkenő áfa, valamint az egészségügyi járulék csökkenése”. Az emelt szintű otthonok számláira folyósított összeg „valóban 20 százalékkal, 615 ezer forintra csökken, csakhogy ezzel igazságosabbá tettük a különböző intézmények finanszírozását” – állítja szociális tárca.

Pósfai Gábor szerint az áfa-csökkentés nem érinti az otthonok bér-, gyógyszer- és élelmiszer-kiadásait. „Ha a források szűkek, akkor a közpénzből az igazán rászorulóknak kell jobban járniuk – hangoztatja a minisztérium. Mint leírták: „a legkedvezőbb helyzetben lévők demagógiája nem veszélyeztetheti hárommillió nyugdíjas békés és biztonságos öregségét”. „Luxuskörülményeknek nevezi a minisztérium azt, hogy a magas ellátást nyújtó intézményekben egy-két ágyas, saját fürdőszobás kis apartmanokban helyezzük el a nyugdíjasokat, azaz tisztességes öregkort biztosítunk számukra” – mondta Pósfai, hozzátéve: „sem jogilag nem lehetséges, sem erkölcsileg nem megengedhető, hogy az intézmények bevételkiesésüket lakóikra terheljék. Az ellátott idősekkel szerződést kötött intézmény szolgáltatásai színvonalát sem csökkentheti, hiszen az jogos elégedetlenséghez vezetne.”

Karót kapott a miniszter

A nyugdíjasok iskolai matekórát imitáló előadásában a számtantanárnak álcázott csepeli idősotthon vezetője a tüntetésen megbuktatta a Göncz Kingának öltözött idős hölgyet, aki feleletében azt állította, hogy 730 ezer több, mint 769 ezer. „Kedves Kinga – mondta a matektanár, miközben bevéste a karót a képzelt ellenőrzőbe – megbuktál!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!