Hírek

2005.12.05. 00:00

Hétfőn fény derül Blair büdzséajánlatára

Hétfőn teszi közkinccsé a brit kormányfő az EU 2007–2013-as költségvetésére vonatkozó javaslatait. A megegyezés egyelőre reménytelennek tűnik, pláne hogy mára a kelet-közép-európai új tagállamok is kihátráltak a brit EU-elnökség mögül.

Gy. M.

Az uniós pénzügyi kerettervről szóló tárgyalások júniusban kudarcba fulladtak: a tagállamok nagy része, elsősorban Franciaország akkor azzal vádolta meg a brit vezetést: a kudarc oka az, hogy nem voltak hajlandóak lemondani a nekik járó visszatérítésről. London azzal vágott vissza, hogy Párizs meg túl sok mezőgazdasági támogatást kap. A vitát az szorította háttérbe, hogy kiszivárgott: Blair az új tagoknak juttatott felzárkóztatási támogatás tíz százalékát áldozná fel.

A Financial Times most azt írta, hogy London lemondana az évi 5 milliárd eurós visszatérítés jelentős részéről, 7 évre összesen 6-9 milliárd euróról. Ez igen apró tételnek tűnik a teljes, 800 milliárd euró körüli csomagban, arról nem szólva, hogy a 10 százalékos visszafogással egyedül Magyarország 2 milliárd eurót veszítene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!