Hírek

2005.12.23. 00:00

Hamis eurót árult a rendőr

Több mint kétezer darab hamis 50 eurós bankjegyet találtak egy volt rendőr kocsijában Nyíregyházán. A hamis pénzt előállító, nyugat-európai piacra termelő nyomda azonban Egerben üzemelt, de a rendőrök ott is lecsaptak.

Vég Márton

Kommandósok csaptak le kedden arra a volt rendőrre Nyíregyházán, akinek autójában nem kevesebb, mint 2030 darab hamis 50 eurós bankjegyet találtak. A harmincöt éves B. József azonban csak a pénz terjesztésével és forgalomba hozatalával foglalkozott, a hamisítványok ugyanis Egerben készültek. A Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság által közösen szervezett akciósorozat keretében azonban még december 20-án a nyomdára is lecsaptak, ahol az elfogott
E. Krisztián (29) számítógéppel gyártotta az 50 eurós címleteket. A bűnözői csoport másik két tagját is még aznap lekapcsolták Nyíregyházán, a bélapátfalvai illetőségű Sz. László (31) és F. Attila (27) szintén a hamis eurók terjesztésében segédkezett. „Mind a négy személy őrizetben van, előzetes letartóztatásukról a napokban dönt a bíróság” – mondta tájékoztatóján Orosz István alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályvezetője.
A lefoglalt hamisítványok minőségét firtató kérdésre Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank szakértője elmondta: a pénzintézeteket nem téveszthették volna meg, hiszen az euró egyetlen biztonsági elemét sem sikerült hibátlanul reprodukálni. „Utcai szituációban azonban elképzelhető, hogy becsapták volna a laikusokat, bár a rossz minőségű papírt tapintással is fel lehet ismerni” – hangsúlyozta.
A tájékoztatón az is kiderült, hogy Magyarországon eddig nem bukkant fel a piaci forgalomban ebből a műhelyből származó hamisítvány, de határainkon túl igen. „105 olyan esetről tudunk, amikor feltételezhető, hogy az egri nyomdából származnak a másolatok. Németországban, Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban találtak hasonló 50 eurósokat” – mondta Orosz István.
Az alezredes azt is elárulta, hogy a lefoglalt pénzek felét egyszerű másolópapírra készítették, nyomtatóval sokszorosították. A másik felét biztonsági papírra nyomták, de a másolatok az eredetiséget mutató jelzőrostokat nem tartalmazták.
A nyomozók egyelőre csak azt tudják, hogy az egri nyomda kitől kapta a lapokat, de azok származási helyének felderítése még további munkát igényel. Mint ahogy azt a szálat is fel kell göngyölíteni a rendőröknek, hogy külföldre kik juttatták ki a hamisítványokat.
B. József volt rendőrről annyit lehet tudni, hogy egy Szabolcs megyei városban dolgozott, de már korábban elbocsátották a rendőrség állományából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!