Hírek

2005.12.22. 00:00

Bűnösnek találták az úttörőelnököt

Nagy E. D.

„Semmiképp sem ezt vártuk” – summázta röviden a Budai Központi Kerületi Bíróság ítéletét Rácz Péter. A Magyar Úttörőszövetség elnökét tegnap nem jogerősen másfél év börtönbüntetésre ítélték különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt, a végrehajtást három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. Rácznak mellékbüntetésként félmillió forintot is ki kell fizetnie. Vádlott-társát bűnsegédként pénzbüntetésre ítélték.
A főúttörő ellen 2002-ben, Rogán Antal fideszes képviselő feljelentése után indult eljárás.
A honatya szerint a szövetség a feltételezett piaci árnál jóval kevesebbért, mintegy 15 millió forintért adta el a csillebérci vadászházat 1999-ben. A telekkel együtt értékesített ingatlan a vádhatóság szerint 94 millió forintot ért.
A bíróság döntése ellen a vádhatóság és a védelem is fellebbezett. Előbbi azt szeretné elérni, hogy tiltsák is el a főúttörőt a foglalkozásától, míg az ügyvédek felmentésre számítanak. A döntés után Rácz a bíróság folyosóján azt mondta: felajánlja lemondását, de erről kollégáinak kell dönteni, akik mindvégig kiálltak mellette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!