Hírek

2005.12.10. 00:00

Az államfő jelképes útja Szlovákiába

Cs. E.

A Tátra helyett Sólyom László pénteken Révkomárom városában járt – partnere, Ivan Gasparovic programváltozása miatt – s találkozott az ottani magyar közösség képviselőivel. A köztársasági elnök hangúlyozta: második külföldi útja nem véletlenül vezetett északi szomszédunkhoz: azt kívánta demonstrálni, hogy a Szlovákiával fennálló viszony számunkra nagyon fontos. A szlovák vezetőkkel folytatott tárgyalásokat Sólyom László eredményesnek mondta. Egyetértettek abban, mindkét országnak támogatnia kell a határain túl élő kisebbséget nemzeti identitásának megtartása érdekében.

A magyar államfő felvetésére, hogy a szlovák politikában gyakran kijátszott kártya valójában magyarellenes kártya, Gasparovic úgy vélekedett: Nyitra megyében nem magyarellenes koalíció alakult. Eltért a két fél álláspontja Bős–Nagymaros kérdésében. Sólyom László szorgalmazta, hogy határozzák meg a szakértői tárgyalások mielőbbi határidejét, s ha nincs döntés, akkor forduljanak harmadik félhez az erőmű ügyében. A magyar államfő felvetette a Benes-dekrétu-mok kérdését is, s mint elmondta: Mikulas Dzurinda kormányfő kimondta ennek az elvnek a tarthatatlanságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!