Hírek

2005.11.19. 00:00

Német–magyar rendőrcsere

Két hétig nyolc német rendőrt delegált hazánkba a Nemzetközi Rendőr Szervezet, az IPA. Egyikőjüktől azt kértük, hasonlítsa össze a két rendőrség munkáját.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Madeleine Gaschler (jobbra) pontosan tudta, hol kell keresni a forgalmi engedélyen az irat érvényességét
[/caption]– A magyar rendőrség teljesen másképpen dolgozik, mint a német – mondta lapunknak Madeleine Gaschler, német rendőrhadnagy. A Hessen tartománybeli Mühlheimből Budaörsre érkező 25 éves rendőrlány kéthetes itt-tartózkodása alatt a budaörsi rendőrkapitányságon kapott helyet. A kék egyenruhások között egyedüliként zöld uniformisban forgolódó lányról meg se mondaná senki, hogy otthon a készenléti rendőrség osztályvezetője. Madeleine Gaschler öt éve rendőr, s egy éve került magasabb beosztásba. – Más a két szervezet felépítése és az akták feldolgozása is. Itt jóval kevesebb a papírmunka, mint nálunk – mondta Madeleine. Hozzátette: ugyanakkor a magyar rendőrség jóval katonásabb szervezet, mint német társa.

A magyar rendőröknek sokat kell egyeztetniük a főnökeikkel, míg nálunk jóval több felelősséget kell vállalnunk – tette hozzá. A rendőrlány éjszakai járőrözésre is vállalkozott, de közúti ellenőrzésen is részt vett. Meglepően pontosan tudta, hol keresse a forgalmi engedély vagy épp a zöld kártya érvényességét. A megállított autósok közül csak egy vezető kérdezett rá, ki is az a fiatal lány, akinek a ruhája más, mint a kollégáié. – A magyarok úgy vezetnek, hogy Németországban ezért megállítanák őket. Nem büntetnék meg a sofőrt, csak megkérdeznék tőle, miért így vezetett. Ez inkább csak stílusbeli különbség – fogalmazott Madeleine, aki hét társával együtt ma utazik haza Mühlheimbe.

A Nemzetközi Rendőr Szervezet idén indított csereprogramjában júniusban már magyarok is voltak Hessen tartományban. Barátsággal szolgálni – szól a szervezet szlogenje. Nem véletlenül, Madeleine szerint Németországban még a gyerekek is messziről integetnek a kék lámpás autónak. Azért mi ennél jóval tartózkodóbbak vagyunk.

Ezek is érdekelhetik