Hírek

2005.11.05. 00:00

Ellenzéki feljelentések a kémügyben

Németh Zsolt, Révész Máriusz és Rogán Antal rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti és polgári pert is indít a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár ellen.

Sz. Sz.

A három ellenzéki politikus közleményében felszólította Tóth Andrást, hogy hozza nyilvánosságra a „kémügyben” készült valamennyi lehallgatási jegyzőkönyv teljes szövegét. A „kémügyről” Gyurcsány Ferencnek írt jelentés kivonatának titkosságát Tóth András politikai államtitkár szerdán oldotta fel, és küldte el a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak. Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint az ügyben érintett házaspár, különösen pedig Szatmári Tibor három parlamenti képviselővel volt „közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban”.

A három fideszes politikus közleményében leszögezi: Tóth András „az úgynevezett Mucuska-gate-ről szóló jelentésből manipulatív módon összeollózott összefoglalójában hazudott”. A képviselők a nyilvánosság korrekt tájékoztatása érdekében felszólították Tóth Andrást, hogy valamennyi, a kémügy kapcsán keletkezett, rájuk vonatkozó lehallgatási jegyzőkönyvet hozza nyilvánosságra. „Nekünk ugyanis nincs takargatnivalónk” – tették hozzá. Szerintük „több mint beszédes”, hogy a Gyurcsány számára készített jelentés kivonata, „mélyen hallgat a Mucuska-gate-ben érintett egykori és jelenlegi kormánypárti miniszterekről”.

Az úgynevezett magyar kémügyről először augusztus végén írt a Magyar Nemzet. A lap arról számolt be, hogy a magyar titkosszolgálatok kiszorítottak az országból egy házaspárt, aki állítólag a román hírszerzésnek kémkedett. A hírek szerint Szatmári Ildikó intim kapcsolatba került egy volt és egy jelenlegi miniszterrel is. Az ügyben több lehallgatott telefonbeszélgetés is nyilvánosságra került, amely a bizalmas kapcsolat főszereplőjeként Hiller István MSZP-elnököt és Magyar Bálint oktatási minisztert engedte sejtetni.

Ezek is érdekelhetik