Hírek

2005.10.14. 00:00

Viharok között kereng a budai turulmadár

Lázin M. A.

– Az SZDSZ melegtagozata turulmadár-influenzában szenved – lepte meg népes számú hallgatóságát Nagy Ervin, a Jobbik országos választmányának elnöke. A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kisebbik kormánypárt egyik képviselője szerint a XII. kerületben épülő Turul-emlékmű nem méltó a második világháború áldozataihoz. Mint lapunk is beszámolt róla, az Istenhegyi és Böszörményi út sarkán álló emlékmű engedély nélkül épül. Emiatt Ungár Klára és Kecskés Márton, XII. kerületi SZDSZ-es képviselők tiltakoznak a terv ellen.

– A képviselő asszonynak vélhetően nem tűnt fel, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal címerében is ez a madár szerepel – hangoztatta Nagy Ervin. Mire a gyűlésen jelen lévő helyi lakosok némelyike közbekotyogja, hogy Göncz Árpádnak is jó volt annak idején a tatai turul, hisz saját maga avatta föl. A gyűlésen az is fölvetődött, az ötvenforintoson is ott szerepel a kerecsensólyom, azaz a turulmadár.

A rögtönzött találkozón természetesen kritikai hangok is hallatszottak. Így az egyik szemben élő lakó azt kifogásolta, hogy több fát is kivágtak. A gyűlés végén megkérdeztük az egyik jelen lévő munkást, mi igaz az állításból. A férfi kérdésünkre azt válaszolta, néhány fát valóban ki kellett vágni, ám a park elkészülte után több lesz a zöldfelület, mint korábban. A beruházás költsége egyébként majdnem harmincmillió forint. Maga az emlékmű egy négy és fél méter fesztávolságú, hat méteres oszlopon álló turulmadarat ábrázol majd. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz kész a park, a munkás kisebb gondolkodás után azt mondta, talán két-három héten belül. Persze ez egyáltalán nem biztos. Különösen, hogy sok az indulat a turul körül.

Természetesen ismét megpróbáltuk elérni Mitnyan Györgyöt. A XII. kerületi polgármester már Magyarországon tartózkodik, ám lapzártánkig nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!