Hírek

2005.10.25. 00:00

Vigyázat, mély víz!

Varga Ottó

A fideszes felszólítás ellenére tegnap nem közölte Gyurcsány Ferenc: hajlandó-e luxusadót fizetni luxus- úszómedencéje után? Az ellenzéki törvénymódosító javaslat ugyebár a luxusingatlanok mellett a húszmillió forintnál drágább, magánházaknál lévő magánuszodákat is megadóztatná. Miután nekem nemhogy húszmilliónál drágább, de egyáltalán semmiféle úszómedencém nincs, a javaslattal természetesen egyetértek. Ugyanígy érezhet legalább 9,999 millió honfitársam, hiszen – bár pontos statisztika erről még nem készült – ötszáznál több ilyen értékű medence nemigen lehet az országban. Persze az is lehetséges, hogy egyszerűen csak én nem tudom elképzelni.

De tegyük fel, hogy így van, és ez az 500 uszoda átlag 30 millió forint értékű, akkor a javaslat értelmében (a 20 millió feletti érték 1 százaléka lenne az adó) 50 millió forint pluszbevétele lehet ebből a költségvetésnek. Nem valami sok, csepp a tengerben, vagy inkább medencényi víz az óceánban. Nem kizárt, hogy többe kerül a módosító javaslat kidolgozása, sokszorosítása, megvitatása és végül elfogadása/elvetése, mint ez az összeg.

Politikailag persze ennél jóval többet lehet vele nyerni. Hiszen már a javaslat első tálalásakor hozzátették a Fidesznél: kíváncsiak, vajon Gyurcsány Ferenc támogatja-e, vagy megpróbál kibúvót keresni (például társasházzá alakítani az ingatlant), hiszen az ő úszómedencéje jóval többe került húszmillió forintnál. Ettől kezdve hetente átlag ötször lehet emlékeztetni a választópolgárokat: Gyurcsány (és Kóka miniszter is) milliárdos, a medencéje is többszörösét éri, mint az átlagember lakása. A javaslat tárgyalása és annak végkifejlete pedig egyszerűen nem lehet rossz a kitalálók számára. Ha elutasítják, „a gazdag bankárkormány nem akar fizetni”, ha elfogadják, „a gazdag bankárkormány ezt az adót is mellényzsebből kifizeti”.

Mindeközben a vagyonadó, mint olyan, már szóba sem kerül, pedig az mindenkit érintene, medencéseket és medence nélkülieket egyaránt.
Akárhogy is lesz, ezzel a javaslattal valaki befürdik. Tartok tőle, hogy végül azok, akik legfeljebb kádban lubickolhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!