Hírek

2005.10.11. 00:00

Valamit tenni kell az euróért

Az euró 2010-es bevezetése mellett érvelt Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben; szavaira reagálva Veres János pénzügyminiszter azt mondta: meggyőződése, hogy Magyarország képes tartani a céldátumot.

I. A.

Kuncze Gábor hangsúlyozta: ahhoz, hogy a közös valutát 2010-ben be lehessen vezetni, szükség van az ésszerű privatizáció folytatására, az egészségügy átalakítására, az önkormányzati rendszer megyei szintjeinek megszüntetésére, végig kell gondolni azt is, hogyan lehetne csökkenteni az államigazgatás kiadásait, valamint fel kell vetni a „szent tehenek”, a MÁV, a posta, a Volán ügyét is, hogy vajon nem működnének-e jobban magántőke bevonásával. Hozzátette: el kell gondolkodni az önkormányzati testületek és  a parlament létszámának csökkentéséről, amely egyben kevesebb parlamenti bizottságot is jelentene. Határozzuk el, hogy 10–11 minisztériummal alakul majd meg a következő kormány, vagy tekintsük át a feladatokat, és ennek megfelelően alakítsuk ki az államigazgatás méretét a jövőben – mondta. „Csak egyet ne csináljunk, hogy nem csinálunk semmit, csak beszélünk arról, hogy kell vagy nem kell az euró, és érdemben a politika képtelen bármilyen lépést is megtenni annak érdekében, hogy a gazdaság számára fontos dátumot, a 2010-et betartsa” – jelentette ki Kuncze Gábor. Veres János pénzügyminiszter szerint tartható lesz a 2010-es bevezetés, bizonyos abban, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége és a hazai vállalkozások lehetővé teszik ezt. Veres szerint minden későbbi dátum emlegetése kishitűségből fakad, vagy pedig politikai megfontolások mondatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!