Hírek

2005.10.28. 00:00

Vakondot keresnek a Külügyminisz-tériumban

BAMA

A Külügyminisztérium hivatalból büntető feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen egy rejtjeles távirat kérdésében, és kérte az ügy kivizsgálását – mondta a külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva. Nemcsak tartalmában elfogadhatatlan, hanem eljárási szabályokat is sért, hogy az egyik napilap – politikusokra hivatkozva – megjelölte egy rejtjeles távirat számát. Ez a jelenleg érvényes szabályok szerint csak úgy történhetett, hogy egy erre jogosulatlan személy az információt illetéktelennek kiadta – szögezte le Somogyi Ferenc.

Az ügy előzménye, hogy Németh Zsolt (Fidesz), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerdán kérte a külügyminisztertől, hogy a betekinthessen titkos külügyi anyagokba. Németh Zsolt azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy a stockholmi magyar nagykövet táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg. „A távirat tartalmának ismeretében már szerdán jeleztem, hogy nincs semmiféle olyan része annak a nagyköveti jelentésnek, ami a miniszterelnök számára megfogalmazott kampánytanácsként értelmezhető” – mondta Somogyi Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!