Hírek

2005.10.07. 00:00

Újra a testület elé kerülhet a vízelvezető árok ügye

Tovább harcolnak az albertfalvaiak a talajvíz ellen. Azaz a budai hegyekből lezúduló vizet elvezető Határ árok befedése ellen. A vízelvezető csatorna közterületi szakaszának befedésére a XI. kerületi önkormányzat kötelezte a Tölgyes lakóparkot építő Shofar Ingatlanfejlesztő Kft.-t. A jelenleg ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkező cég csak akkor kapja meg a végleges hozzájárulást, ha bebetonozza az árkot.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="152"] Kocsisné megnyugodhat: elvileg visszavonhatják a határozatot
[/caption]– A lakópark házai akadályozzák a rétegvizek Duna felé áramlását – magyarázza Kocsisné László Ildikó. – Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a Kondorosi úti és a környéken lévő házakba zúdul majd az ár, ha lefedik a vízelvezető Keserű eret – mondja Kocsisné.
Az egykori bírónő most a szakhatóságok véleményét kérte ki az ügyben. A Fővárosi Csatornázási Műveket hivatalosan nem értesítették az árok tervezett befedéséről. „A nyílt árok hasonlóan hosszú szakaszainak beboltozása mindenképpen szakhatósági hozzájárulást igényel, amelyet tudomásunk szerint az elmúlt években az illetékes hatóság nem támogatott ” – olvasható a hivatalos nyilatkozatban.

Az előző újbudai önkormányzat anélkül fogadta el a terület szabályozási tervét és adta ki a lakópark építési engedélyét, hogy kikérte volna a szakhatóságok véleményét. Pedig akkor kiderülhetett volna az, amit Kovács Tibor igazságügyi szakértő is megállapított: az engedélyezési eljárás téves talajmechanikai szakvélemény alapján folyt le. – A végleges használatbavételi engedélyt a szakhatóságok véleménye alapján adjuk ki – mondja Martinovics Ildikó, a XI. kerületi önkormányzat hatósági igazgatója. – Ha bármelyik szerv nem járul hozzá az árok befedéséhez, újra a képviselő- testület elé visszük az ügyet. Az visszavonhatja az előző határozatot.

Az alpolgármester kis hidat ígért az árok fölé

Korábban Lakos Imre újbudai alpolgármester elismerte, hogy nagyon sok gondjuk van a lakóparkkal. Érdemben azonban nem tudnak fellépni a kivitelező ellen, mert a szabályozási tervet az előző önkormányzat fogadta el. Az alpolgármester akkor azt ígérte: a végső engedély kiadásakor figyelembe veszik a szakértői véleményeket. Lakos Imre azt mondta, hogy az önkormányzat csupán egy autószélességnyi hidat szeretne az árokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!