Hírek

2005.10.06. 00:00

Tízezer lakást épít egy spanyol cég Csepelen?

Bruttó tizenegymilliárd forintért az egyik legnagyobb spanyol ingatlanbefektető cég, a Fadesa vásárolhatja meg a főváros egyik legértékesebb területét. A nyolcvanhektáros észak-csepeli ingatlan értékesítése óriási vihart kavart az önkormányzat testületi ülésén. A Fidesz szerint az elsietett döntéssel már most több milliárd forintos kárt okoztak a kerületieknek.

Kiss Gergely

– A gyors értékesítés kizárólag egyetlen célt szolgál, Csepel vezetése így akarja betömni a kerület költségvetési hiányát – mondta a Reggelnek Németh Szilárd, az ellenzéki párt frakcióvezetője. – A hiány elérte a 3,5 milliárd forintot, a városrész csődközelbe került. Szintén elfogadhatatlan, hogy a pályázati anyagokba csak a döntés előtt néhány órával tekinthettünk be.

A Fidesz szerint a területet magasabb áron is értékesíthették volna. Az egyik befektető egy új kiírás esetén több milliárd forinttal megemelte volna a vételárat, ám a szocialista többség nem járult hozzá az újabb pályázathoz. Egy harmicmilliárdos ajánlat is befutott, de a jelentkező feltételként szabta a gerincút megépítését, a HÉV vonal fejlesztését és a terület csatornázását. A szocialisták annak ellenére ragaszkodtak a tizenegymilliárdos ajánlathoz, hogy az említett fejlesztéseket így is úgy is véghez kell vinniük. Tóth Mihály polgármester szerint hiába ígértek harmicmilliárdot, mivel még bankgaranciával sem rendelkeztek. A kerület vezetője elmondta, a Fadesa vállalta a közművesítést és az utak megépítését is, amire az önkormányzatnak a szennyvíztisztító megépítéséig nem lett volna pénze.

A spanyoloknak december 15-éig kell a vételárat kifizetniük, amit Tóth Mihály ígérete szerint fejlesztésekre költenek majd. A Reggel megkereste a Fadesa illetékeseit is. Belen Rey, a cég spanyolországi képviselője közölte, tízezer lakás felépítése szerepel a terveikben, ám részleteket még nem áll módjukban elárulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!