Hírek

2005.10.13. 00:00

Szabadelvű eszmefuttatás a kék sátor alatt

Az Erzsébet téri sétányon felállított hatalmas, kék liberálissátor hűvösébe kerületi polgármesterek tértek be tegnap ebédidőben. Egy közös cél vezérelte őket. Elárulni a budapestieknek, miben rejlik a szabadelvű városvezetési modell sikere.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="152"] A ferencvárosi dzsumbuj nem maradhat fenn tovább
[/caption]– Józsefvárosban leginkább a rendeletalkotási folyamatban érhető tetten a liberalizmus. Tudniillik nem felülről erőszakolunk rá az emberekre különböző szabályokat, hanem érdekegyeztetések után kompromisszumos döntések születnek. Csak a legszükségesebb területeken befolyásoljuk a hétköznapokat – mondta Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere. A városatya hangsúlyozta továbbá, hogy a magán- és a közszféra együttműködésének is köszönhető Józsefváros fejlődése.

– A hatalommal tudni kell bánni. A döntési hatásköröket arra a szintre kell helyezni, ahol a problémát a legjobban ismerik. A rengeteg feladatot is célszerű fontossági sorrendbe állítani, és a kiemelt célokra többet költeni – sorolt néhány liberálismódszert Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere. Ilyen területnek most a városrehabilitációt nevezte meg Gegesy Ferenc. A lerobbant részek felújítására a kiadások több mint egynegyedét fordítja a IX. kerület. A lassan tíz éve tartó program eddig százmilliárd forintot emésztett fel, aminek huszonöt százaléka az adófizetők pénze, a többi magánberuházás.

– A kerület fejlesztéséhez nélkülözhetetlenek a befektetők, de nem ők diktálnak. Az időhúzás elkerülése érdekében bizonyos elképzelésekre határozott választ kell adni. Igen vagy nem. Egy kerületi fejlesztésnek  egész Budapest számára jónak kell lennie – mondta Lakos Imre Újbuda alpolgármestere. A liberális politikusok tájékoztatóját látványos bemutató zárta. A Corvin sétányra, illetve a Lágymányosi-öbölre vonatkozó terveket ismerhették meg a budapesti polgárok.

Folyamatosan fejlesztenek

Középső-Józsefvárosban 3300 új lakás épült fel. Elkezdődött a Futó utcai közterület megújítása is, amelybe uniós forrásokat is bevonnak. A munka 250 millió forintba kerül. Következő lépésként a Magdolna–negyed rehabilitációja következik. A fővárossal közösen vállalt beruházás összköltsége több mint nyolcszázmillió forint. A Lágymányosi-öbölbe jégcsarnokot, szállodát és strandot terveznek. A területen jelenleg partépítési, illetve épületbontási munkák folynak.

A fővárossal közösen vállalt beruházás összköltsége több mint nyolcszázmillió forint.

A Lágymányosi-öbölbe jégcsarnokot, szállodát és strandot terveznek. A területen jelenleg partépítési, illetve épületbontási munkák folynak. A ferencvárosi dzsumbuj nem maradhat fenn tovább -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!