Hírek

2005.10.11. 00:00

Orvos helyett sátor

A legfrissebb adatok harminc- és negyvenezer közöttire becsülik a pakisztáni földrengés áldozatainak számát.

Gyulay Zoltán

Pakisztánban a szombat reggeli földrengés óta folyamatosan emelkedik a halottak száma. „Egy egész korosztály odaveszett” – mondta drámaian Pervez Musharraf tábornok, az ország államfője azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos adatok szerint harminc- és negyvenezer közöttire tehető a halottak, hatvanezer körülire pedig az eltűntek száma. A remény, hogy túlélőket találjanak, az idő múlásával egyre csökken. Milliók váltak hajléktalanná, miközben a katasztrófa sújtotta terület nehezen megközelíthető részeire máig nem jutottak el a mentőegységek. A mentési munkálatokat különösen hátráltatja a helikopterek hiánya: az úthálózat megrongálódása miatt számos település közúton nem érhető el. Gerhard Putman-Cramer, az ENSZ katasztrófa-elhárító szervezete, az UNDAC  bevetési vezetője a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban azt nyilatkozta, hogy elsősorban földmunkagépekre van égetően szükség külföldről.

A korszerű acél- és betonépületek romjai közt rekedtek három-négy napot is kibírhatnak, ha megfelelő üreget találnak – jelentette ki Alain Pasche, az UNDAC szakértője.

"Itt még nem láttunk mentőcsapatokat."

A legtöbb összedőlt ház azonban kőből készült, amelyek az erős rengésben kártyavárként omlanak öszsze anélkül, hogy túlélésre alkalmas üregek keletkeznének. Pakisztánban is ugyanaz a helyzet, mint az iráni Bam városában, ahol 2003 végén összesen harmincegyezer ember vesztette életét. A szakértő szerint mindkét esetben az történt, hogy „aki kint tartózkodott, él, aki bennmaradt, halott”. Százezrek töltötték a fagyos időben már a második éjszakát a szabadban. Sok túlélő a puszta kezével kaparja a romokat, hogy túlélőkre bukkanjon. Különösen drámai volt a helyzet Balakot pakisztáni városban, ahol a szombati 7,6-es erősségű földrengés és az azt követő számos utórezgés három iskolát is romba döntött, mintegy ezer gyermeket maga alá temetve. „Itt még nem láttunk mentőcsapatokat” – mondta Farid Ahmed orvos, akinek négy gyermeke került a romok alá. A település felett rothadás szaga terjeng.

Csak a Baptista Szeretetszolgálat csapata tudott elutazni a helyszínre

„Pakisztánban vagyunk – mindössze ennyit tudott mondani a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, Pavelcze László, majd letette a telefont, mert a katasztrófa sújtotta területre indult a gépük. Bár korábban szó volt róla, hogy három magyar segélyszervezet is Pakisztánba utazik a földrengések helyszínére, egyelőre azonban úgy tűnik, csak Pavelcze Lászlóék alakulata szállt repülőgépre. Ők is csak azért tudtak leszállni az országban, mert korábban indultak, mint például a Főnix Speciális Mentők csapata.

Az itthon maradt szervezet munkatársa, Besenyei Péter lapunkat arról tájékoztatta, Pakisztánban a repülőtér kihasználtsága százszázalékos. Egyetlen gép sem tud már leszállni, éppen ezért tiszteletben kell tartani a kintiek kérését, hogy ne indítsanak újabb egységeket az országba. Pakisztánban egyébként az utak szinte teljesen használhatatlanok. A kommunikációs lehetőségek is tönkrementek, s még a kint tartózkodó mentőalakulatok sem érték el a katasztrófa sújtotta területeket. A magyar kormány százezer dolláros (mintegy húszmillió forintos) humanitárius gyorssegélyt ad a földrengés sújtotta Pakisztánnak – közölte a kormányszóvivő.

Az itthon maradt szervezet munkatársa, Besenyei Péter lapunkat arról tájékoztatta, Pakisztánban a repülőtér kihasználtsága százszázalékos. Egyetlen gép sem tud már leszállni, éppen ezért tiszteletben kell tartani a kintiek kérését, hogy ne indítsanak újabb egységeket az országba. Pakisztánban egyébként az utak szinte teljesen használhatatlanok. A kommunikációs lehetőségek is tönkrementek, s még a kint tartózkodó mentőalakulatok sem érték el a katasztrófa sújtotta területeket. A magyar kormány százezer dolláros (mintegy húszmillió forintos) humanitárius gyorssegélyt ad a földrengés sújtotta Pakisztánnak – közölte a kormányszóvivő. "Itt még nem láttunk mentőcsapatokat." -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!