Hírek

2005.10.03. 00:00

Nyugdíjas szavazókra licitálnak

Taps fogadta Korózs Lajosnak, a szociális tárca államtitkárának bejelentését Salgótarjánban, miszerint még karácsony előtt törvénybe iktatják a nyugdíjak rendezéséről szóló törvényt. Gyurcsány Ferenc pénteken ugyanis öt évre szóló, nyolc lépésből álló programot jelentett be, amely a tervek szerint januárban indul el.

F. K.

[caption id="" align="alignleft" width="191"] Kérdés, honnan lesz pénz a nyugdíjemelésre
[/caption]A mintegy 2,6 millió nyugdíjas évi nyugdíja átlagosan 51 ezer forinttal nő. Ez öt év alatt több mint 130 milliárd forint állami többletkiadást jelent. Kérdés, ehhez hogy jön össze a szükséges támogatás, a kisebbik koalíciós párt ugyanis nem lelkesedik az ötletért. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője kijelentette: a pártok szálljanak ki az „ígéretversenyből”. „A szabaddemokraták arra kérik a parlamenti pártok politikusait, köztük Gyurcsány Ferencet, hogy ha ígérnek valamit, azt is tegyék hozzá, honnan lesz rá pénz” –  mondta. Horn Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen kijelentéseknek komoly következményei lehetnek az amúgy is gyenge lábakon álló költségvetésre nézve. A kezdeményezés ugyanakkor váratlan támogatásra talált az ellenzéknél. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint ugyanis a program nem tarthatatlan. „A pénteken bejelentett nyugdíjkorrekciós program nem irreális, a javaslatok néhány év távlatában megvalósíthatók” – mondta a pártelnök a hét végén, mikor nyugdíjasokkal találkozott Budapesten. Szerinte csak egy dolog hiányzik a programból. „Ennek lényege, hogy azok az asszonyok, akik 40 éve munkaviszonyban vannak, elmehessenek nyugdíjba, ha akarnak. Fontos, hogy legyen választási lehetőségük” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!