Hírek

2005.10.07. 00:00

Nyertek az áfán a pályázók, veszített az állam

F. P.–J. Á.

Uniós jogot sért a magyar áfaszabályozás – így döntött csütörtökön az Európai Bíróság. Az állami támogatásokban részesülő cégek áfa-visszaigénylési lehetőségét az uniós előírásokat sértő módon korlátozzák a szabályok hazánkban. Pedig az EU szabályozása világos és egyértelmű, nem lehetett félreérteni, ezért az ítéletet visszamenőlegesen kell alkalmazni.

Feltételezzük, hogy uniós kiírásra pályázik egy cég mondjuk nettó 20 millió forint plusz 5 millió áfa projekttel. Ha nyer, akkor kap 10 millió forint viszsza nem térítendő támogatást. A cég 20 millió plusz 5 millió forintos kiadási számlával rendelkezik, hiszen ezzel el kell számolnia ahhoz, hogy a támogatást megkapja. Normál esetben visszaigényelheti az ötmillió forint áfát az APEH-től. Tekintettel azonban arra, hogy a pályázaton nyert 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, az erre jutó áfát, vagyis 2,5 millió forintot nem igényelheti vissza. Ezt a pénzt tehát elveszíti. Az újabb pályázatkönnyítő szabályok értelmében a költségek között el lehet számolni, de ezzel messze nem jár olyan jól a pályázó, mintha visszaigényelhetné.

Oszkó Péter, a Deloitte adótanácsadó partnere lapunk érdeklődésére elmondta: az érintetteknek célszerű megnézniük, hogy a támogatási szerződésükben mi áll. Nevezetesen: nézzék meg, van-e olyan kikötés, hogy a jogszabályi feltételek ellenére lemond a vállalkozó az áfa-visszaigénylés jogáról. Ha ilyen nem szerepel, akkor visszajár neki a támogatásra jutó teljes áfa. Az adótanácsadó szerint 2004. május 1-jéig visszamenőlegesen is jár a teljes áfa visszatérítésének lehetősége. Oszkó Péter szerint éves szinten tízmilliárd forintot meghaladó öszszegről van szó.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán a Reggel érdeklődésére leszögezték: 2006. január elsejétől eltörlik az áfa-visszatérítést szabályozó korlátozást.  Arra a felvetésünkre, hogy viszszamenőleg is jóváírhatják-e a vállalkozások az áfát, sem igennel, sem nemmel nem tudtak válaszolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!