Hírek

2005.10.31. 00:00

Novemberben drágább lesz az életünk

BAMA

Novemberben számos jogszabályváltozás lép életbe. A havi tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) 3450 forintról 1950 forintra csökken. Ezentúl bármikor változhat a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények ára, és 19 százalékkal drágul a gáz. A gázdrágulás hatására mintegy 10 százalékkal emelkedik a kenyér és a péksütemények ára. Utóbbiak 1-2 forinttal, míg a fehérkenyér kilogrammonként 12-13 forinttal kerülhet majd többe.
A novemberi gázáremelés nem érinti azonban a kórházakat és a gyermekintézeteket – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Az Energia Hivatal szerint a lakossági közszolgáltatást ellátó közhivatalok árkompenzációt kapnak.
A földgáz árának emelése januártól begyűrűzhet a villamosenergia árába is. Elemzők szerint ez legkevesebb 5-6 százalékos áremelést jelent. A GKI Energiakutató Rt. szerint az áremelés a legrosszabb esetben is 10 százalék alatt maradhat, és valószínűleg kevésbé érinti a kisfogyasztókat.
A gyógyszerárak esetében kevésbé átlátható a helyzet. Az új gyógyszertörvényben ugyanis nem szerepel az a kitétel, hogy a gyártók csak negyedévente változtathatják meg az árakat.
A gyártók novembertől akár naponta változtathatják majd a tb által nem támogatott – azaz nem vényköteles – készítmények árát. A gyógyszerészkamara szerint ez káoszhoz vezethet, mivel a gyakran változó árak mellett hosszabb időbe telik a változásokat az összes gyógyszertár számítógépébe átvezetni. Az egészségügyi tárca szerint ez a szabályozás megfelel az uniós előírásoknak, és nem kell napi változásoktól, illetve káosztól tartani.
Elsejétől csökken az eho is.
A rég várt intézkedést örömmel fogadták a munkáltatók képviselői, nehezményezték azonban, hogy a hozzájárulás teljes eltörlésére csak 2006 októberétől kerülhet sor. A kormány eredeti ígérete szerint az eho-t már 2006 januárjától meg kellett volna szüntetni.  n Farkas Károly

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!