Hírek

2005.10.15. 00:00

Nem tetszik a fővárosiaknak a városházi park

V. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sok a murva és a beton, kevés a zöld. Ez került százmilliókba. Nekünk.
[/caption]Aki erdős, bokros, füves pihenőhelyre számított, annak csalódást okoz a budapesti Városháza udvarán kialakított park. Bazalt kockakővel rakták ki a terület nagy részét. Így sokkal inkább emlékeztet egy sétatérre, mint parkra. Ez még nem is lenne akkora baj, de ahova nem jutott a kőből, ott murvával szórták fel a területet. Van azért növényzet is a Városháza közösségi térré alakított udvarán. A gyep foltokban, kis dombokon zöldül. Amíg le nem esik az első hó.

A tervezők tudatosan választották a növényszegény kivitelezést. A tér ugyanis elsősorban nem pihenőpark lesz, hanem rendezvények helyszíne. Még szabadtéri mozielőadást is tartanak majd itt, várhatóan jövő tavasszal, ha jó idő lesz. Ha mindenhova gyepet ültetnének, azt hamar tönkretennék az ide látogató budapestiek. Az már viszont kevéssé érthető, hogy miért pakoltak egymásra nagy rakás megmaradt bazaltkövet, dróthálóba csomagolva. Ennek látványa leginkább egy építési lerakatra emlékeztet.

A fővárosi politikusok, ahogy mindenből, ebből is nyomban politikát csináltak. A Fidesz-frakció már az átadás előtt két nappal drágállotta a beruházást. Az önkormányzat 1,7 milliárd forintot költött el rá – állította az ellenzék. Így a park egy négyzetmétere több mint 400 ezer forintba került. Ennyiért Budán lakást lehet venni kulcsrakészen. A fővárosi SZDSZ szerint viszont ezek az adatok nem valósak. Ugyanis 1996 és 2002 között 370 millió forintot költöttek el az előkészítési munkákra. A bazársor bontása 32,6 millió forintba került. A park kialakítása pedig mindenestől 125 millió volt. Az önkormányzat saját kertészeti vállalatával, a Főkert Rt.-vel végeztette el a parkosítást.

A főváros kilenc évvel ezelőtt határozta el, hogy hasznosítja az udvart. 1998-ra ígérték a befejezést. A parkot most ideiglenesen hozták létre. Később dől el, mi épülhet a telekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!