Hírek

2005.10.25. 00:00

Nem hajlandó fizetni a közös helyiségért

TANÁCSTALANUL Olvasónk társtulajdonosa egy balatoni ingatlannak. Az egyik lakó évek óta nem hajlandó fizetni az osztatlan közös tulajdonban lévő strandrész után. Mit tehet a közösség?

BAMA

Ha az ingatlan társasházként működik, könnyebb elintézni az ügyet – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez esetben ugyanis az alapító okirat szabályozza, miképpen működjön az ingatlan. A lakóközösség fizetési felszólítást küldhet a „vétkesnek”. Ha a követelést ő tizenöt napon belül nem teljesíti, a tulajdonostársak a földhivatalhoz fordulhatnak. A tartozást jelzálogként ráterhelhetik az adós ingatlanjára – tette hozzá az ügyvéd. A társasházi törvény szerint a közgyűlés határozhat: a jelzálogot választja, vagy végrehajtást kér.

Ha egyszerű tulajdonközösségről van szó, célszerű az adóst levélben felszólítani, hogy fizessen. Ha erre nem reagál, be lehet perelni. Ilyenkor a bíró ítéli meg, meg kell-e fizetnie a tartozást, és hogy mennyi is az tulajdonképpen. A siker ára azonban ez esetben a hosszú bírósági procedúra – figyelmeztet a jogász. Amennyiben az adós évek óta tartozik, az alaptőkéhez a kamatokat is hozzászámolhatják. Amikor a bírói ítélet jogerőre emelkedik, végrehajthatják. Az adósság összegét levonhatják az adós munkabéréből, lefoglalhatják ingóságait, ingatlanját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!