Hírek

2005.10.07. 00:00

Móri perbeszédek: az ügyész kizárja a vádalkut

Nagy E. D.

Megkezdődtek tegnap a perbeszédek a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon zajló móri perben. A Fellebbviteli Főügyészség képviselője korábbi beadványának megfelelően kérte, hogy Kaiser Ede esetében hagyja helyben a bíróság az elsőfokú döntést, és ezzel ítélje őt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre. Hajdú Lászlóval kapcsolatban azonban azt kérte, ismételjék meg az eljárást vele szemben. Dezső Antal, az elsőrendű vádlott védője osztotta az ügyészség véleményét az utóbbival kapcsolatban, ám szerinte Kaiser esetében is ezt kellene tennie a bíróságnak.

A Fővárosi Ítélőtáblán tegnap elhangzott az is, hogy szerdán a Nemzeti Nyomozó Irodán meghallgatták azt a két férfit, akik állításuk szerint információval tudnak szolgálni a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás gazdasági hátteréről. A csalás vádja miatt rács mögött levő szlovák férfi és egy magyar vádlott azonban részleteket nem mondott el a rendőröknek. Büntetlenséget, a tanúvédelmi programba való felvételüket, valamint pénzt kértek információikért cserébe.

Az ügyész szerint mindkét férfi ügye bírósági szakban van, így vádalkuról nem lehet szó. Ráadásul nem derül ki az sem, pontosan milyen információkról van szó, és semmi jel nem mutat arra, hogy ez befolyásolná az elsőrendű vádlott büntetőjogi felelősségét. Lapunk megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát is, ám nem kívántak reagálni. Az ügyész perbeszédében utalt egy rendőrségi átiratra, amely egy állampolgári bejelentést tartalmaz. Ez arról szól, hogy Kaiser Ede korábbi, móri barátnőjének apja korábban hamisan igazolt alibit az elsőrendű vádlottnak. Ezt a férfi állítólag egy helyi kocsmában mesélte a vendéglátóhely tulajdonosának, s az átirat szerint azt mondta: a gyerekek védelmében kellett hamisan tanúskodnia.

A per a jövő héten Hajdú László védőjének perbeszédével folytatódik. A bíróság előzetes jelzése alapján a perben október 27-én születhet jogerős ítélet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!