Hírek

2005.10.27. 00:00

Még nincs itt a járvány

„Magyarországon nincs madárinfluenza” – jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Elmondta: egy Horvátországban lelőtt hattyút Magyarországon gyűrűztek meg, szeptember 9-én regisztrálták Balatonfüreden, de utoljára szeptember 22-én látták magyar területen. Hogy merre járt azóta, nem lehet tudni, ugyanott találták meg, mint azt a másik, múlt héten elpusztult hat madarat, amelyek szervezetében kimutatták az emberre is veszélyes H5N1 vírust.

Bánky Bea

A hatóságok azt valószínűsítik, hogy abban a horvát halastóban fertőződött meg a meggyűrűzött madár is, mint az a másik hat megbetegedett hattyú, amelyekben kimutatták a kórokozót. A szegedi galambok kapcsán a kormányszóvivő elmondta, hogy azok magvaktól szenvedtek mérgezést. A Fertő tóban talált döglött hattyú vizsgálati eredménye még nem készült el. „Ha valaki elpusztult madarat talál, értesítheti a legközelebbi állatorvost, vagy az adott megyében működő állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomást” – mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!