Hírek

2005.10.29. 00:00

Majdnem végzetes játék

A traktoros baleset – amelyben két óvodás kislány és egy kisfiú súlyosan megsérült – hatására a Komárom megyei Ete faluban néma csend honol. A csütörtöki baleset miatt az emberek nem szívesen beszélnek, akik mégis, mély megrendüléssel szólnak a történtekről.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az óvoda kertjét a szántóföldtől ez a kerítés vá-lasztja el. Az óvodásokat valószínűleg az a traktor ütötte el, amely még most is a baleset helyszínén áll.
[/caption]Két kislány és egy kisfiú súlyosan megsérült a falu óvodájához tartozó füves terület melletti szántóföldön csütörtökön. A történtekről a helybelieknek egymástól eltérő információi vannak. Amit egyelőre tudni lehet: a 40 év körüli traktoros, György, amikor szántani indult, észrevette, hogy folyik a hidraulika olaja a gépéből, ezért leállította és szerelni kezdte a traktort. Közben köréje gyűltek az óvodások, akik közül az egyik bemászott a vezetőüléshez és elindította a járművet, amely elütötte a mellette álló gyermekeket.

Három óvodás súlyos, roncsolt sebekkel, töréses sérülésekkel került a győri kórházba. Mindhárom kisgyereket már megműtötték, állapotuk kielégítő, de folyamatos ellenőrzés alatt vannak. A rendőrség gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indított a traktoros ellen. Az etei óvoda igazgatója ottjártunkkor távol volt, helyettese pedig még a nevét sem árulta el lapunknak. Kérdésünkre, hogy az a traktor ütötte el az óvodásokat, amely most is a tragédia helyszínén áll, szintén nem válaszolt. Érdekes, hogy az óvodát a szántóföldtől elválasztó kerítésen vadonatújnak látszó számzáras biciklilakat található.

Nagy Zoltánné kisgyermekét vitte éppen haza az óvodából. Érdeklődésünkre rémült kifejezéssel arcán annyit válaszolt, hogy nem kíván semmit sem mondani, örül, hogy az ő gyereke épségben van. Szorosan magához szorította csemetéjét. Az óvodával szemközti házban lakó idősebb férfi csak annyit mondott: „hagyjanak bennünket békén, épp elég nekünk a magunk baja!” Majd hátat fordított nekünk és besietett a házába.

„A Gyuri, a traktor vezetője Nagyigmándról nősült a faluba, már nekik is van egy gyerekük, ha jól tudom, oda jár óvodába, a középső csoportba. Csöndes, szelíd és jószívű ember. Ha bárhol segíteni kellett, mindig ott volt – mondta Mészáros Sanyi bácsi, az egyetlen Etén, aki beszél a balesetről. Csendesen hozzátette: „a baleset körülményeiről mindenfélét beszélnek a faluban. Az igazságot talán csak a rendőrségnek sikerül majd kiderítenie.” Svetz Emil, egy tizenöt év körüli fiú jól ismeri az egyik családot, akiknek két kislánya is a sérültek között van. Emil nagyon sajnálja őket, már el is ment hozzájuk, de a szülőket nem találta otthon. „A tragédia óta nem látta őket senki a faluban, biztosan a győri kórházban vannak” – vélte Emil. „Az egész falu reménykedik benne, hogy mind a három gyerek mielőbb fölépül” – mondta. Az etei jegyző, Szabó Mihály  csak annyit mondott, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek a tragédia áldozatainak családjain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!