Hírek

2005.10.12. 00:00

Kaiser és Hajdú megismételte: nem ők voltak a móri tettesek

Két hét múlva jogerős döntés születhet a móri perben. Igaz, a vád és a védelem részéről is van, aki a per új lefolytatását szorgalmazza. A 2002. május 9-én nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás másodfokú tárgyalása tegnap lezárult, már csak az ítélet kihirdetése van hátra. Tény, hogy a jelenlegi adatok alapján még mindig nem tudjuk, ki volt az, aki géppisztolyával nyolc ember életét kioltotta.

Nagy E. D.

Korábban felmerült, a móri bankfiókban kegyetlen mészárlást végrehajtó tettesek célja valójában a bankban tárolt információk megsemmisítése volt. A keddi tárgyaláson megszakították a perbeszédek sorát, és felolvasták az Erste Bank bírósági megkeresésre adott válaszlevelét. Ebben a pénzintézet illetékese azt közölte: miután minden tranzakció átfut a központi szerveren, ezért az adatok nem tűntek el. Sőt a bűncselekménykor sem szakadt meg az információáramlás, a vidéki szervert nem sikerült tönkretenni. A bank utalt arra is, hogy az adatokat tíz évig megőrzik.

A levél felolvasása után Kiss Attila, Hajdú László ügyvédje azt kérte: az egyik vádpontban az emberölési kísérlet helyett rablás miatt vonják felelősségre védencét és enyhítsenek a büntetésén. Emellett az elsőfokú ítélet hibájának nevezte azt, hogy bár felmentette a vádlottat a móri vádpontban, formálisan ezt nem mondta ki. Ezért ezt külön kérte a másodfokú bírótól. Hajdú saját maga is azt mondta az utolsó szó jogán, hogy semmi köze Mórhoz. Soha nem is járt ott és fegyvert sem szerzett a bűncselekmény elkövetéséhez.  Kaiser Ede ennél szűkszavúbban fogalmazott: „ami bűncselekményt elkövettem, azt elismertem, Mórhoz semmi közöm nincs”.

Enyhítést kért a per harmadrendű vádlottja, Kiglics Attila védője is. Igaz, Kiglics már első fokon is a törvényi minimumnál enyhébb büntetést kapott. A másodfokon eljáró bíró október 25-re tűzte ki az ítélethirdetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!