Hírek

2005.10.11. 00:00

Jövőre drágul az áram is

Még nem készült el a jövő évi áramár előkészítését szabályozó végrehajtási utasítás. Ez az oka annak, hogy még az új tervekről nem tudnak nyilatkozni, nem pedig az, hogy nem drágul az áram.

Juhász Ádám – Kriván Bence

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tizenöt éve minden januárban drágul az áram, ezért nem meglepő, ha jövőre is ez történik. A baj, hogy várhatóan minden rezsiköltség magasabb lesz.
[/caption]Az inflációt és a januári áfacsökkentést is figyelembe véve 5-6 százalékkal drágulhat az áram jövőre, ám a legrosszabb esetet feltételezve is tíz százalék alatt marad az emelés mértéke – nyilatkozta a Világgazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: sok függ attól, hogy a választási évben a politika mennyire szól bele az árak alakulásába. A Reggel megtudta: egyelőre sem a Magyar Energia Hivatalban sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban nem foglalkoznak a jövő évi áramárakkal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem drágul jövőre az áram. Az indok ennél prózaibb. Az energia hivatalban azért nem kezdték meg a jövő évi árakkal kapcsolatos előkészítő munkát, mert a hivatal addig nem tud a díjakra javaslatot adni, amíg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium el nem készíti az ár kialakításához nélkülözhetetlen végrehajtási utasítást. Pataki István, a MEH helyettes vezetője a Reggelnek elmondta, hogy a dokumentumnak október elsejére kellett volna elkészülnie, azonban ezt a mai napig nem kapták meg. A MEH feladata a törvényelőkészítés és az árelőkészítés. Mindezek figyelembevételével az ármegállapítás joga ezután a gazdasági miniszter, jelen esetben Kóka János feladata.

Tizenöt éve minden januárban drágul az áram, ezért semmi meglepő nem lenne, ha ez 2006-ban is így történne – mondta lapunknak Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvívője. Ő nem tud arról, hogy a jövő évi áram áremelésével kapcsolatban bármilyen előkészületek folynának a minisztériumban. – Ezek a tárgyalások legközelebb az év utolsó két hónapjában kezdődhetnek, most még túl korán van ehhez – jelentette ki. Az áralakítást szabályozó végrehajtási utasítást firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy valóban csúszás van.

A nagyfogyasztói gázárak novembertől esedékes 19 százalékos drágulása önmagában olyan tényező, amely 2-3 százalékos végfelhasználói áremelkedést indokol, tekintettel arra, hogy a hazai áramtermelésben ezen tüzelőanyag részaránya mára 27-30 százalék körülire növekedett – írja a Világgazdaság. A fűtőolaj világpiaci drágulása ugyanakkor nem növeli az áramtermelés költségeit, mivel az ezt használó erőművek szerepe Magyarországon nem jelentős. 

A „veszélyeztetett” kört a kis- és középvállalkozások, valamint az intézmények jelentik, szinte biztos, hogy számukra a tarifa emelkedik. A lakosságnál – melynek kiszolgálását gyakorlatilag a paksi atomerőmű jelenlegi kilowattóránkénti 8,30 forintos tarifájára alapozzák – szerényebb mértékű lehet az áremelés. Kérdés, hogy megismétlődik-e a néhány évvel korábbi eset, amikor az Orbán-kormány úgy kerülte el a lakossági áremelést, hogy a nagykereskedő Magyar Villamos Művek Rt.-re terhelte a megnövekedett költségeket. Akkor ez több mint tízmilliárd forintos veszteséget okozott a vállalat számára, s ezt utólag kellett pótolnia az államnak. Az áramszolgáltató társaságok árrése mindenesetre nincs veszélyben, rendelet írja elő ugyanis, hogy azt minden évben az infláció mértékével növelni kell. A lakosságot érintő hír, hogy a közszolgáltatásoknál – például: gáz, víz - szinte kivétel nélkül alkalmazott alapdíj bevezetését jövőre sem tervezi a gazdasági tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!