Hírek

2005.10.18. 00:00

Jövő tavasszal indul az olajtőzsde Budapesten

Olajkereskedés indulhat előreláthatólag jövő tavasszal a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – erősítette meg lapunknak Tóth Attila üzletpolitikai és kommunikációs igazgató.

K. E.

– Amit addig egy intenzív marketingkampány előz majd meg. Igaz, egyelőre csak egyetlen termékről, egy kénmentesített Urals exportolajfajtáról van szó. Amit a budapesti bevezetéssel párhuzamosan a New York-i tőzsdén is lehet majd venni, mivel a két tőzsde együtt kezdeményezte ezt, és megállapodást is kötöttek egymással. A termék tőzsdei bevezetéséhez a napokban az orosz kormány is beleegyezését adta – tette hozzá az igazgató. – Ami annak ellenére fontos, hogy jogilag ez nem feltétele a tőzsdei kereskedésnek, de a gyakorlatban az orosz támogatás nélkül nehezen képzelhető el a piac fellendülése. Az orosz kormány egyébként a lépéstől azt várja, hogy mérséklődik az Urals és a nyugat-európai Brendt közötti árkülönbözet, mivel jelenleg az orosz olaj nagyságrendekkel olcsóbb. A fő ok, hogy az orosz olaj kéntartalma magas. Ám amikor a budapesti tőzsdén megkezdik majd a határidős kereskedést, a termék kéntartalmát is csökkentik a tervek szerint.

A hazai olajárakra ennek a lépésnek egyelőre nem lesz közvetlen hatása – mondta kérdéseinkre válaszolva a BÉT szakembere. Közvetetten azonban a későbbiekben részben kivédheti a hazai kereskedők kockázatát, ami a nemzetközi piacokon tapasztalt olajármozgásokból adódik számukra. (Jelenleg egyébként a magyarországi ellátás 80 százalékát biztosító Mol–Gazprom-szerződés szerint a dollárban számolt importárat a londoni nemzetközi olajtőzsde előző kilenc havi gáz- és fűtőolaj- áraihoz igazítják.)  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!